Objavljeno u Nacionalu br. 677, 2008-11-03

Autor: Robert Bajruši

Political report

Slovenija blokirala završetak pregovora

Hrvatska mora riješiti otvorena pitanja sa Slovenijom tijekom 2009. ili će joj promaknuti još jedna šansa za ulazak u Europsku Uniju

JOSÉ MANUEL BARROSO Sve su manji izgledi da RH završi pregovore za mandata Komisije koju vodi Hrvatskoj sklon PortugalacJOSÉ MANUEL BARROSO Sve su manji izgledi da RH završi pregovore za mandata Komisije koju vodi Hrvatskoj sklon PortugalacAko do Nove godine ne riješimo otvorena pitanja sa Slovenijom, zaista će se otvoriti pitanje dovršetka pregovora s Europskom unijom u 2009. Naravno da Slovenci nisu principijelni i pokušavaju nas ucijeniti, što razumije ostalih 26 članica EU, ali sada je prvi put u pitanju konačni cilj, naše članstvo u Uniji. Rekao bih da ulazimo u kritičnu fazu, i Ivo Sanader će morati upotrijebiti sve sposobnosti kako bi spriječio neuspjeh pregovora, zbog kojeg bi se ulazak u EU mogao prolongirati možda i do 2013. godine.” Alarmantno upozorenje izrekao je prije nekoliko dana iskusni diplomat koji je u svakodnevnim kontaktima sa Sanaderovim kabinetom.

To je prvo javno priznanje nekog Vladina dužnosnika koji je doveo u pitanje glavni vanjskopolitički cilj aktualne vlade, a to je dovršetak pregovora s Europskom unijom u idućoj godini. Objašnjenje je kratko i jasno: bude li Slovenija u idućim mjesecima blokirala otvaranje nekih poglavlja, Hrvatska iz tehničkih razloga neće stići dovršiti pregovore. Osim toga, unatoč optimističnim najavama koje stižu iz ministarstva Gordana Jandrokovića, ni u Bruxellesu nisu odredili datum završetka pregovora sa Zagrebom. Dokaz je i tzv. pregovarački “Road map”, koji definira pregovore Hrvatske i EU.  Riječ je o dokumentu koji - za razliku od očekivanja hrvatskih pregovarača - ne sadrži datum okončanja pregovora, nego samo diplomatskim rječnikom navodi kako je “moguće da se pregovori završe u 2009. godini”. Uzme li se u obzir prilično izvjesna varijanta dugotrajnih rasprava o otvorenim pitanjima sa Slovenijom, nameće se zaključak prema kojem su izgledi za uspjeh sve manji. Barem kada je riječ o tome da pregovori završe tijekom mandata Europske komisije koju vodi José Manuel Barroso.


Kao što je Nacional najavio prije nekoliko mjeseci, Slovenija je odlučila blokirati pet pregovaračkih poglavlja. U to vrijeme iz Ljubljane su stizale neformalne najave glede blokade, koje su sada konkretizirane, a uporište pronalaze u navodnom prejudiciranju međudržavne granice, koje zagovara Zagreb. Tako u poglavlju Sloboda kretanja kapitala slovenska strana tvrdi kako Hrvatska u pregovaračkim stajalištima navodi i poljoprivredno zemljište koje je u državnom vlasništvu, što znači da je uključila i onaj mali dio koji se nalazi na lijevoj obali Dragonje. Slovenci smatraju da je riječ o njihovu zemljištu i zato blokiraju pregovore.

Slično je i s 21. poglavljem Transeuropske mreže, u kojem postoji karta na kojoj je granica na sredini Piranskog zaljeva, a sporni se zemljovid nalazi i u poglavlju Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Slična situacija je i u poglavlju Okoliš, gdje se u dijelu koji se odnosi na strategiju upravljanja vodama nalazi karta i objašnjenje kako je 2004. Hrvatski sabor proglasio zaštićeni ekološko-ribolovni pojas. Dozu mistike u slovenskom blokiranju pregovora donosi tajni vladin dokument koji se odnosi na poglavlje Pravda, sigurnost i slobode, i u kojem se kao problematične navode hrvatske putovnice i osobne iskaznice. Ta primjedba iznenadila je i hrvatske pregovarače u Bruxellesu, koji su se u neformalnim kontaktima zaklinjali kako nisu vidjeli, a kamoli pročitali najnoviju slovensku kritiku koja se odnosi na dokumente državljana BORUT PAHOR, vjerojatni novi premijer Slovenije, nastavit će s oštrom politikom prema Hrvatskoj kakvu je vodio i JanšaBORUT PAHOR, vjerojatni novi premijer Slovenije, nastavit će s oštrom politikom prema Hrvatskoj kakvu je vodio i JanšaRepublike Hrvatske. Problem je u tome što tako čvrstu politiku prema Hrvatskoj najavljuje i vjerojatni mandatar buduće slovenske vlade, a to je Borut Pahor. Prema mišljenju Janšine vlade, koje je u prošlotjednom nastupu potvrdio i Pahor, Hrvatska je u pregovaračkim stajalištima objavila zemljovide koji prejudiciraju granice na kopnu i moru, iako one još nisu određene.

U razgovorima s nekolicinom slovenskih dužnosnika, koji su tražili da ih se ne imenuje, saznaje se kako nema izgleda za promjenu generalne politike prema Hrvatskoj. “Već smo imali dobar sporazum, onaj koji su postigli Janez Drnovšek i Ivica Račan, i ne vidim zašto bismo tražili nova rješenja”, poručio je jedan od njih, inače pripadnik nove lijevo-liberalne vladajuće garniture u Sloveniji.  Razumljivo je da je stajalište Ljubljane naišlo na iznimno loš prijem u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske. Visokopozicionirani dužnosnik u nedjelju je s vidljivim prezirom u glasu govorio o slovenskoj diplomatskoj blokadi. “Slovenci izmišljaju probleme. Za ZERP je poznato kako se ne primjenjuje na članice Europske unije, a nelogično je ponovo otvarati pregovore o granici kada se 18 godina oko tog pitanja ne uspijevamo dogovoriti. Mislim da će Hrvatska i ubuduće predlagati međunarodnu arbitražu jer izgleda kako samo treća, neutralna strana može riješiti naš problem sa susjedima.”

Makar priznaje da bi višemjesečna pregovaračka blokada mogla imati teške posljedice za Hrvatsku, Nacionalov sugovornik ističe da ne vjeruje u negativan rasplet. Izgleda kako se pritom manje uzda u snagu ovdašnje diplomacije, a više u PREMIJER SANADER prošli tjedan u Tel Avivu s boksačkim menadžerom Donom KingomPREMIJER SANADER prošli tjedan u Tel Avivu s boksačkim menadžerom Donom Kingommeđunarodni pritisak na Sloveniju. “Posljednjih godina smo dokazali da je Hrvatska faktor stabilnosti na Balkanu, a takvu politiku namjeravamo voditi i u budućnosti. U mnogo situacija smo pomagali Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, i EU i SAD neosporno poštuju politiku hrvatske vlade. Slovenska blokada, jednostavno, nikome nije u interesu jer može uroditi jedino slabljenjem utjecaja međunarodne zajednice u ovoj regiji, koja ionako nije pretjerano stabilna. Bit ću konkretan, ako Slovenija nastavi provoditi dosadašnju politiku i sprečavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, to bi moglo destabilizrati Balkan”, glasi upozorenje iz vrha Ministarstva vanjskih poslova. Ali u sadašnjoj situaciji, srdžba ovdašnjih diplomata ima slab utjecaj na politiku Europske unije. Slovenija je članica i ima mogućnost postavljanja uvjeta, čak i kada nisu pretjerano principijelni. U Ljubljani znaju da Hrvatskoj ne preostaje previše vremena i odlučili su to iskoristiti bez obzira na kritike iz Zagreba.

'Road map' nije po volji Vladi“Road map” vezan za pregovore Hrvatske i EU samo je djelomično u skladu sa željama hrvatske vlade. Pozitivno je to da se na nekoliko mjesta navodi da je pregovore moguće dovršiti u 2009., kao i da će u slučaju napretka sredinom iduće godine Europska komisija predstaviti financijski paket ulaska Hrvatske u EU. Ali nema onog najvažnijeg - a to je konkretni datum dovršetka pregovora, što govori da u Bruxellesu postoje brojne dvojbe oko sposobnosti Hrvatske da u roku ispuni svoje obveze.

Europska komisija očekuje zatvaranje pregovora za 15-ak poglavlja do sredine 2009., a ostatak bi trebao biti dovršen tijekom jeseni. U dokumentu se navodi poboljšana situacija u pravosuđu, administraciji i borbi protiv korupcije. Ali pritom se navode i problemi, kao što je sporo sudsko procesuiranje osoba koje su osumnjičene za korupciju, uz dodatak da policija mora biti efikasnija u borbi s organiziranim kriminalom.

Problem su i stanarska prava pripadnika nacionalnih manjina, posebice u urbanim zonama, a Vlada nije dostavila ni svu dokumentaciju koju je tražio Haaški tribunal.

Sve u svemu, ovo je vrlo uvjetan izvještaj, koji nikako nije razlog za zadovoljstvo.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika