04.11.2008. / 08:44

Autor: Nacionalova redakcija

Prekršena pravila

Odvjetnička komora suspendirala bivšeg Matanićevog odvjetnika

Zagrebačka policija podnijela je kaznenu prijavu protiv odvjetnika Zorana Pilipovića, bivšeg pravnog zastupnika Roberta Matanića, jednog od optuženih za ubojstvo Ive Pukanića. Sumnjiči ga se da je počinio kazneno djelo odavanja službene i profesionalne tajne.

Protiv Pilipovića disciplinski postupak pokrenula je i Hrvatska odvjetnička komora. Kao jedna od sankcija za kršenje odvjetničkog kodeksa mogla bi biti zabrana rada.Primjerice, zadarski odvjetnik Marko Marinović je zbog slične vrste prijestupa u slučaju Ane Magaš kažnjen devetogodišnjom zabranom obavljanja odvjetničkog posla u Hrvatskoj.

Hrvatski odvjetnici skandaloznima su ocijenili postupke njihova kolege Zorana Pilipovića. Naime, nakon Matanićeva uhićenja, Pilipović je u svojstvu njegova odvjetnika bio pozvan u prostorije Policijske uprave zagrebačke, gdje je obavio razgovor sa svojim klijentom. Nakon tog razgovora, Pilipović je ispred zgrade okupljenim novinarima izjavio kako je Matanić odlučio razgovarati s istražiteljima USKOK-a, te kako ga on zbog neslaganja s takvom “strategijom” više neće braniti.

Nekoliko uglednih hrvatskih odvjetnika s kojima je Nacional razgovarao ističu kako je takvim postupkom Pilipović prekršio cijeli niz pravila, ali i značajno narušio kredibilitet odvjetničke struke. U prvom redu Pilipović je prekršio možda i najvažnije pravilo iz odvjetničkog kodeksa, a to je povjerljivost u odnosu klijent - odvjetnik.

Prema tom pravilu odvjetnik, među ostalim, ima obvezu sačuvati u tajnosti sadržaj razgovora koje je vodio sa svojim klijentom kojeg zastupa, pa čak i kad taj odnos prestane. No Pilipović nije poštovao to pravilo, nego je svojim izjavama značajno ugrozio službenu istragu, ali i doveo svog bivšeg klijenta u opasnost. Policija i USKOK nisu htjeli objaviti informaciju o Matanićevoj suradnji kako bi sačuvali tajnost informacija koje im je on dao, ali i kako bi samog Matanića zaštitili od moguće odmazde drugih uključenih u ovaj zločin.

Ipak, zahvaljujući Pilipovićevim izjavama novinarima, svi su doznali kako je osumnjičeni progovorio.

Inače, Zoran Pilipović odvjetnik je specijaliziran za kazneno pravo, a već i prije je bio poznat po čudnom ponašanju. Tako je svojedobno, zastupajući ubojicu Dragana Junga, sudu ponudio da svjedoči o tome što su neki drugi svjedoci pričali na hodniku ispred sudnice, te tako dokaže kako njihovo svjedočanstvo nije bilo istinito. Osim Matanića, najpoznatiji Pilipovićev klijent je kanadsko-austrijski poduzetnik Walter Wolf.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika