04.11.2008. / 09:26

Autor: Petra Horvat

Ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića

Matanić spreman surađivati s USKOK-om

Ukoliko Robert Matanić USKOK-u oda informacije koje mogu dovesti do naručitelja likvidacije Ive Pukanića, te do rješenja još nekih mafijaških ubojstava, mogao bi dobiti status krunskog svjedoka, odnosno pokajnika

Robert Matanić, jedan od optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, spreman je surađivati s pravosuđem i zatražio je razgovor s ravnateljem USKOK-a Dinkom Cvitanom.

Zoran Pilipović, dosadašnji odvjetnik Roberta Matanića, nije se složio s takvom "strategijom" te ga više neće braniti. Podatak da je Matanić jučer podnio zahtjev USKOK-u potvrdio je Matanićev sadašnji branitelj, odvjetnik Zvonimir Zebec. O Matanićevom će zahtjevu odlučiti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Matanić je uhićen prošlu srijedu i pokazuje spremnost na suradnju s pravosuđem, a podatak koji policiju i tužiteljstvo najviše zanima je ime naručitelja ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Prema dosadašnjim saznanjima, Matanić ne zna ime naručitelja, već zna Željko Milovanović koji je od njega primio izravnu naredbu.

Ukoliko Robert Matanić USKOK-u oda informacije koje mogu dovesti do naručitelja likvidacije Ive Pukanića, te do rješenja još nekih mafijaških ubojstava, mogao bi dobiti status krunskog svjedoka, odnosno pokajnika. Status pokajnika ne može dobiti neposredni izvršitelj ubojstva, organizator ili poticatelj na ubojstvo. Ukoliko Matanićev iskaz bude koristan istražnim organima, Mladen Bajić bi mogao odustati od kaznenog progona protiv njega, a moguće je i da bi s otkrivanjem naručitelja ubojstva Ive Pukanića Matanić postao najzaštićeniji svjedok.

Policijska istraga nastavlja s vještačenjima, obavljaju se obavjesni razgovori, a u istrazi surađuju i operateri i internetski provideri zbog analize sadržaja razgovora, sms poruka i mailova na zaplijenjenim sim karticama i računalima.

Za Željkom Milovanovićem policija i dalje traga, a hrvatske policijske snage surađuju i sa snagama iz susjednih država. Bosanski mediji su javili da se za Milovanovićem u nedjelju tragalo na području Višegrada.

Prema tjeralici koju je za Milovanovićem izdao Županijski sud u Osijeku i Policijska uprava zagrebačka, sumnjiči ga se za ratni zločin protiv civilnog pučanstva, teško ubojstvo i udruživanje za počinjenje teškog kaznenog djela, teška kaznena djela protiv opće sigurnosti. Također, stoji da je naoružan i opasan.

Uz Milovanovića, policija traga i za Bojanom Gudurićem, članom novosadske pljačkaške skupine, kojeg se smatra drugim na piramidi skupine koja je organizirala i izvela likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića.

Prema nekim informacijama, Gudurić više nije u Srbiji, već je pobjegao u Bugarsku.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika