04.11.2008. / 10:40

Autor: Petra Horvat

Ratni zločin

Suđenje u slučaju 'selotejp' i 'garaža' krenulo iz početka

Suđenje optuženima za egzekucije srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, koje je danas krenulo iz početka, počelo je prije godinu dana

Na zagrebačkom Županijskom sudu iznova je krenulo suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima, a na danas održanom prvom ročištu pročitana je izmijenjena i objedinjena optužnica za slučajeve "garaža" i "selotejp".

Suđenje je trebalo početi još 13. listopada jer je od zadnje održane rasprave prošlo više od tri mjeseca, no tada se nije pojavio Ivica Krnjak jer je otišao na rehabilitaciju u Opatiju.

Glavaš i suoptuženici bi se, nakon čitanja optužnice, trebali očitovati o krivnji.

Odluku o tome hoće li u ponovljenom procesu biti uvaženi svi dosadašnji dokazi, među kojima su i saslušanja svjedoka, ili će biti ponovno provedeni, trebao bi donijeti sud.

Glavaševa je obrana nakon posljednje neuspjele rasprave tvrdila da je objedinjena optužnica blaža za Glavaša, koji je prvi hrvatski političar optužen za ratni zločin.

Oglasilo se i tužiteljstvo, koje tvrdi da nije riječ o ublažavanju optužnice, već o konkretizaciji počinjenih kaznenih djela.

Prijedlog da se suđenje premjesti na osječki Županijski sud u kojem žive svi optuženici koji se u ponovljenom postupku brane sa slobode, koji je obrana uložila prije suđenja, sud je odbio ističući da premještanje postupka na drugi sud može zatražiti samo predsjednik Vrhovnog suda.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika