05.11.2008. / 08:57

Autor: Maroje Mihovilović, Katarina Zorić

Joseph Biden

Novi potpredsjednik SAD-a ekspert za Balkan

Budući da iza sebe ima veliko političko iskustvo, Biden će, prema mišljenju mnogih, biti dobar potpredsjednik. Naime, Biden dobro poznaje međunarodnu politiku, što je Obami uvijek bila slaba strana. To znači da bi u Obaminoj administraciji taj njegov nedostatak mogao biti ispravljen prepuštanjem Bidenu da se bavi međunarodnim pitanjima

Novi potpredsjednik SAD-a je 65-godišnji demokratski senator iz američke savezne države Delaware Joseph Biden. On je jedan od najiskusnijih američkih senatora s više od tri desetljeća staža u američkom Senatu. Potpredsjednička funkcija vrhunac je karijere ovog vrlo uspješnog i istaknutog liberalnog senatora, iako je imao i većih ambicija.  Prošle je godine počeo predsjedničku kampanju, ali je ga je Obama premoćno pobjedio na preliminarnim izborima u Iowi. Tada je najavio da napušta kampanju.

Definitivno ju je napustio nešto kasnije, nakon nespretnog razgovora s novinarom lista The New York Observer Jasonom Horowitzem, tijekom kojeg je kritizirao Hillary Clinton, te drugog kandidata Johna Edwardsa, a potom rekao i nešto ljubazno o Obami, što je međutim izazvalo opće zgražanje: “Evo, dobili ste za kandidata prvog Afroamerikanca koji je i komunikativan, i bistar, i čist, i zgodan momak.”

Njegova je izjava u crnačkim krugovima shvaćena kao patroniziranje Obame, ali i kao opća uvreda američkih crnaca, jer ispada da su svi ostali nepovjerljivi, glupi, prljavi i ružni. Nakon te izjave bilo je jasno da Biden ne može dobiti nikakvu podršku među američkim crncima, a oni predstavljaju važan birački segment za svakog demokratskog kandidata, pa se tada povukao iz kampanje.

Budući da iza sebe ima veliko političko iskustvo, Biden će, prema mišljenju mnogih, biti dobar potpredsjednik. Naime, Biden dobro poznaje međunarodnu politiku, što je Obami uvijek bila slaba strana. To znači da bi u Obaminoj administraciji taj njegov nedostatak mogao biti ispravljen prepuštanjem Bidenu da se bavi međunarodnim pitanjima.

Biden je devedesetih godina bio  zainteresiran za krizu i rat na području bivše Jugoslavije te je smatrao da se ta kriza može razriješiti jedino snažnim angažiranjem Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice na strani žrtava agresije u prvom redu na strani Bošnjaka. Bio je pokretač inicijative da se iz Senata napravi pritisak na tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona da pomogne Bošnjacima, da ukine embargo Bošnjacima na uvoz oružja te da krene s američkim zračnim napadima na srpske položaje u Bosni, što je na kraju Clinton i prihvatio.

Nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine na New York i Washington Biden je dao podršku predsjedniku Georgeu W. Bushu da započne rat protiv Al Qaede, podržao napad na Afganistan, a bio je i mišljenja da u Iraku treba s vlasti maknuti Saddama Husseina iz humanitarnih razloga. Ipak, kasnije se jako distancirao od Bushove politike u Iraku, te izazvao priličnu pozornost kada je prije dvije godine predložio da se Irak transformira u federalnu državu, spominjući Bosnu i Hercegovinu kao primjer, te čak predlagao da se federalizacija dogovori na konferenciji poput Daytonske konferencije, kojom je postignut mir u Bosni.

Biden je u politiku ušao vrlo mlad, a prvi politički angažman bio mu je u lokalnoj skupštini okruga New Castle County, gdje je proveo tri godine. Delaware je mala savezna država na obali Atlantika, ima samo 865.000 stanovnika. Zbog malo stanovnika i lokalni politički život je reduciran, pa stoga i mladi ljudi mogu u politici brzo napredovati, što je dokazao i Biden. Godine 1972. godine jedan od dvojice članova američkog Senata iz Delawarea iznenada je objavio da se povlači iz politike, pa se tako ispraznilo mjesto u Senatu.

Biden se, iako je imao samo 30 godina, što je donja dobna granica za članove Senata, te minimalno političko iskustvo, odlučio kandidirati za to mjesto, te je na opće iznenađenje izabran u Senat, ponajviše zato jer se svojim govorničkim sposobnostima i iskrenošću sviđao biračima. Postao je daleko najmlađi član Senata, peti najmlađi senator u američkoj povijesti. No, početak njegove političke karijere zasjenila je velika osobna tragedija.

Još dok je bio na studiju Biden se 1966. godine oženio i sa suprugom Nellie dobio troje djece. Potkraj 1972. godine, kada je već bio izabran za senatora, njegova supruga i kćer poginule su u prometnoj nesreći, a njihova dva sina teško su povrijeđena. Biden je u prvi tren odlučio da se odrekne politike, te u potpunosti posveti oporavku sinova, ali su ga od toga odgovorili, pa je odlučio ostati u Senatu, a senatsku je zakletvu dao u bolničkoj sobi svojih sinova. Zbog njih je odlučio ostati živjeti u predgrađu Wilmingtona, a na zasjedanja Senata u Washington je svakog dana putovao sat i pol vlakom. Kasnije se oženio drugi put, te iz tog braka ima kćer. Njegovi sinovi iz prvog braka sada su odvjetnici.

Iako je u Senat ušao vrlo mlad Biden se brzo istaknuo, već 1974., najautoritativniji američki njusmagazin Time uvrstio ga je na listu 200 mladih vođa koji će u budućnosti voditi Ameriku. Bio je aktivan u različitim senatskim odborima, a niz godina bio je predsjednik utjecajnog senatskog Odbora za pravosuđe, gdje je poticao donošenje novih zakona, te nadgledao imenovanja novih sudaca. Bio je aktivan i u senatskom Odboru za vanjsku politiku pa je sredinom devedesetih godina fokus svojeg političkog zanimanja s pravosuđa počeo prebacivati na međunarodnu politiku.

Iako je došao iz vrlo male savezne države, Biden je tijekom godina postao jedan od najutjecajnijih američkih senatora. U senatu je već 36 godina, a iduće četiri godine bit će drugi čovjek Amerike.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika