05.11.2008. / 12:33

Autor: Hrvoje Šimičević

Tko je novi predsjednik SAD-a

Barack Obama: put do vrha

Svoju multikulturalnost Obama je u predizbornom razdoblju spominjao u brojnim prilikama, kao osvjedočenu priču o prosječnom pojedincu koji je trudom i marljivošću izvojevao vlastiti američki san. "Moj život je dio velike američke povijesti. Ni u jednoj drugoj zemlji, kao Americi, ne bi se moj život odvijao na ovakav način"

Novi američki predsjednik Barack Obama kazao je jednom prilikom kako ne izgleda kao ostali američki predsjednici na novčanicama dolara. Bez obzira na sljedeće političke poteze i smjernice koje prvi afroamerikanac poduzme u nadolezećim godinama svoga mandata, činjenica je da je bivši senator iz Illinoisa ovim je uspjehom zapisao novu stranicu u modernoj američkoj povijesti. Punim imenom Barack Husein Obama, rođen je  4. kolovoza 1961. godine, u američkoj saveznoj zemlji Hawaii.  Majka mu je iz Kanzasa, a otac Afrikanac. "Moj otac je kao student došao u SAD.

Rođen je i odrastao u jednom malom selu u Keniji. On je hranio koze i išao u školu koja se nalazila u jednoj limenoj baraci. Moj djed je kao kuhar radio kod britanaca", kazao je jednom prilikom Barack Obama. Njegovi rodittelji su se upoznali na havajskom sveučilištu. Svoju multikulturalnost Obama je u predizbornom razdoblju spominjao u brojnim prilikama, kao osvjedočenu priču o prosječnom pojedincu koji je trudom i marljivošću izvojevao vlastiti američki san. "Moj život je dio velike američke povijesti.

Ni u jednoj drugoj zemlji, kao Americi, ne bi se moj život odvijao na ovakav način", govorio je Obama. Većinu djetinjstva proveo je na Havajima, gdje je živio kod djeda i bake. Završio je pravo na sveučilištu Harvard, a u prvim godinama svog rada, posvetio se socijalnim pitanjima siromašnih građana Chicaga. Tamo je naime, nekoliko godina radio kao socijalni radnik, da bi se politikom počeo aktivnije baviti sredinom 90-ih godina. S budućom suprugom Michelle, Barack Obama upoznao se nakon što je počeo stažirati u jednoj odvjetničkoj trtki. Michelle mu je postala mentorica. Bili su jedini crnci u toj tvrtki.

On joj se počeo udvarati, ona ga je isprva odbijala, ali pristala je s njim poći na politički skup u siromašnu crnačku četvrt, a kad ga je vidjela kako je skinuo sako i kravatu, zavrnuo rukave košulje i počeo srčano govoriti o nekom lokalnom problemu, promijenila je mišljenje o njemu.2004. godine, Obama je postao senator savezne države Illinois, a nakon toga njegov uspon u američkoj visokoj politici odvijao se prilično brzo; gotovo razmjerno učinkom koji su njegovi govori imali na stranačkim konvencijama demokrata. Okosnica retorike tada 42-godišnjeg Obame odnosila se na potrebu američkog naroda za jedinstvom.

Nerijetko je apelirao na smanjenje podjele i netrpeljivosti između stranaka, rasa i etniteta u SAD-u. "Postoje samo Sjedinjene američke države. Ne postoji Amerika crnaca i Amerika bijelaca, nema latinske i azijske Amerike, postoje samo SAD", govorio je Obama u svom čuvenom govoru u Bostonu 2004. godine. Poslije početnih uspjeha mladog senatora, koji je posredstvom svoga rada iskusio probleme s kojim se svakodnevno suočavaju ljudi na ulicama američkog velegrada, Obama je doživio priličan profesionalni uzlet. Prema njegovoj priči, za predsjednika se kandidirao na nagovor prijatelja u veljači 2007, godine u Springfieldu. Nerijetko su Obami mediji predbacivali da zbog svog neiskustva nije u stanju voditi najmoćniju naciju na svijetu, na što je jednom prilikom Obama kazao: "Znam da nisam imao mnogo vremena da upoznam sve washingtonske strukture vlasti. Međutim, tamo sam dovoljno dugo da znam da se Vašington mora mijenjati".

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika