05.11.2008. / 16:38

Autor: Petra Horvat

Haški tribunal

Karadžić tvrdi da Krajišnik nije sudjelovao u donošenju odluka u RS

'Kada je izbio rat u BiH, Krajišnik nije imao nikakvu kontrolu i nije bio u vojnom lancu zapovjedništva', tvrdi Karadžić

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i haški optuženik, danas je pred haškim sudom svjedočio u postupku koji se vodi protiv njegovog nekadašnjeg suradnika Momčila Krajišnika da Krajišnik nije sudjelovao u donošenju ključnih odluka vrha RS tijekom rata u BiH.

Optuženik za genocid nad nesrbima u BiH Radovan Karadžić se pojavljuje kao svjedok Krajišnikove obrane u raspravi o žalbi koju je Krajišnik uložio na prvostupanjsku presudu kojom je, zbog zločina nad bosanskim muslimanima i Hrvatima 1992., osuđen na 27 godina zatvora.

Krajišnik se pred Tribunalom brani sam, no u sudnici nije ispitivao svjedoka Karadžića već je u spis uveo njegovu pisanu izjavu, čiju je istinitost svjedok potvrdio pred sucima.

Karadžić u izjavi navodi da on i Krajišnik nisu upravljali Republikom Srpskom kao osobnim feudom, što je u suprotnosti s nalazima iz presude Krajišniku. "Krajišnik se nije miješao u djelovanje vlade, izvan njegova položaja u parlamentu, a nije imao ni utjecaj na djelovanje vojske... Krajišnika nikada nisam vidio kao svog privatnog premijera. On nikada nije bio čovjek broj dva u RS",  naveo je Karadžić u svojoj pisanoj izjavi gdje tvrdi i da "etničko razdvajanje od muslimana nikada nije bilo Krajišnikova opsesija, niti politika srpskog vodstva".

"Kada je izbio rat u BiH, Krajišnik nije imao nikakvu kontrolu i nije bio u vojnom lancu zapovjedništva", tvrdi Karadžić.
U pisanoj izjavi Karadžić je za šest strateških ciljeva koje je u svibnju 1992. podržala Skupština RS, među kojima su i odvajanje Srba od druga dva naroda, te podjela Sarajeva i "uklanjanje Drine kao granice", ustvrdio da su izražavali "politički stav" i da ih parlament nikada nije službeno usvojio.

Karadžić je naglasio i da Krajišnik nikada nije bio član "proširenog Predsjedništva RS", pošto to tijelo nije ni postojalo. Tvrdi i da je Krajišnik Karadžića, Biljanu Plavšić i Nikolu Koljevića, koji su bili članovi Predsjedništva, samo po pozivu informirao o aktivnostima Skupštine RS.

"Krajišnikov posao je bio da u demokratskom ozračju upravlja sjednicama parlamenta. Pri tome, on nije utjecao na zastupnike, niti je bio član vođstva Srpske demokratske stranke (SDS)", tvrdi Karadžić koji je kazao i da Krajišnik nije imao nikakav utjecaj na djelovanje vojske i MUP RS. Također, negirao je i da je Krajišnik imao veze s kriznim štabovima SDS i ratnim predsjedništvima u općinama širom BiH koji su, prema presudi, provodili politiku etničkog čišćenja nesrba. Ustvrdio je i da Krajišnik nije bio ovlašten otvarati istrage o tvrdnjama da su počinjeni ratni zločini, a MUP i vojska RS nisu bili dužni njemu podnositi izvješća.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika