05.11.2008. / 17:31

Autor: Petra Horvat

Preliminarni rezultati referenduma

San Francisco ne dozvoljava prostituciju, a kalifornijski homoseksualni brakovi pred zabranom

Prema rezultatima glasanja s 91 posto birališta, ustavni amandman kojim se zabranjuju istospolni brakovi podržalo je 51,9 posto građana Kalifornije izašlih na izbore, pa trenutno izgleda da će jedna od najliberalnijih američkih država morati ukinuti mogućnost sklapanja takvih brakova

Sudeći prema preliminarnim rezultatima ustavnog referenduma u Kaliforniji, najave da će istospolni brakovi nakon Obamine pobjede biti zabranjeni u toj državi bile su istinite.

Prema rezultatima glasanja s 91 posto birališta, ustavni amandman kojim se zabranjuju istospolni brakovi podržalo je 51,9 posto građana Kalifornije izašlih na izbore, pa trenutno izgleda da će jedna od najliberalnijih američkih država morati ukinuti mogućnost sklapanja takvih brakova.

Sličan je referendum izglasan i na Floridi, u kojoj je Obama pobijedio, a od jučer su istospolni brakovi zabranjeni i u Arizoni.
Država Arkansas je ustavnim referendumom homoseksualcima zabranila usvajanje djece.

U najliberalnijem od svih gradova Amerike, San Franciscu, referendumom je odbačena inicijativa za dekriminalizaciju prostitucije, protiv koje su ustale feminističke udruge i gradska uprava.

U korist američkim liberalima idu rezultati referenduma održanih u Južnoj Dakoti i Koloradu, gdje su odbačene ustavne inicijative o zabrani pobačaja.

Država Michigan dozvoljava korištenje marihuane u medicinske svrhe, država Washington dozvoljava eutanaziju, a u Nebraski je ukinut program tzv. afirmativne akcije, odnosno preferencijalne kvote za etničke i druge manjine prilikom zapošljavanja u javnim službama.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika