05.11.2008. / 18:23

Autor: Petra Horvat

Čestitke novom predsjedniku

Bush: 'Obamin trijumf je trijumf američke priče'

Američki predsjednik u odlasku kazao je i kako je siguran da će milijuni Amerikaca s ponosom promatrati predsjednika Obamu, njegovu suprugu i dvije kćeri kako ulaze u Bijelu kuću

George W. Bush, američki predsjednik na odlsku, danas je ispred Bijele kuće kazao da je pobjeda Baracka Obame  "svjedočanstvo teškog rada, optimizma i vjere u trajnom obećanju naše nacije", te je istaknuo da su Amerikanci izabrali predsjednika "čiji trijumf prezentira trijumf američke priče".

Kazao je i kako je siguran da će milijuni Amerikaca s ponosom promatrati predsjednika Obamu, njegovu suprugu i dvije kćeri kako ulaze u Bijelu kuću.

Baracku Obami cijeli dan državnici cijelog svijeta upućuju najtoplije čestitke na pobjedi.

"Iskrena kampanja i entuzijazam velika su nada za budućnost, ne samo za američki narod nego i za zajednicu naroda kojoj svi pripadamo. Time će se mogućnosti za unaprjeđivanje slobode, demokracije i međunarodne suradnje sigurno poboljšati", stoji u čestitci koju je predsjedniku SAD-a uputio hrvatski premijer Ivo Sanader. Sanader je kazao da je Hrvatska spremna nastaviti blisko surađivati sa SAD-om kako bi "svijet postao sigurnije mjesto".

"Čvrsto hrvatsko-američko prijateljstvo i političko partnerstvo počivaju na našim zajedničkim vrijednostima, te činjenici da je više milijuna hrvatskih Amerikanaca generacijama pridonosilo razvoju svojih voljenih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Veselim se jačanju našeg partnerstva u trenutku kad Hrvatska pristupi NATO-u, na proljeće 2009., jer sam uvjeren da će svakodnevna suradnja u Savezu dodatno osnažiti naše prijateljstvo", stoji u Sanaderovoj čestitki.

Britanski premijer Gordon Brown kazao je kako je uzbuđen što će raditi s novim američkim predsjednikom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svojoj je čestitki ustvrdila kako je uvjerena da će kroz usku i iskrenu suradnju između SAD-a i Europe biti spremni suočiti se novim rizicima i izazovima te da će biti u prilici iskoristiti nebrojene mogućnosti koje se otvaraju u našem svijetu.

Collin Powell, bivši američki tajnik, kazao je da je jecao za vrijeme Obaminog pobjedničkog govora u Grand Parku u Chicagu. "Uvjeren sam da Obama ima potencijal biti izvrstan predsjednik i pozivam sve Amerikance da stanu iza novog predsjednika", kazao je Powell koji je upozorio da je pred SAD-om dug put popravka narušenih međunarodnih odnosa.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika