05.11.2008. / 20:02

Autor: Petra Horvat

Nove dužnosti

Obamu uskoro očekuju obavještajni brifinzi

Sada će Obami biti dostupne puno šire informacije nego u vrijeme kad je bio senator, uključivo i o sadašnjim tajnim operacijama

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u četvrtak će početi dobivati visoko povjerljive brifinge od najviših obavještajnih dužnosnika.

Jedan visoki američki obavještajni dužnosnik tvrdi da brifinzi obično traju 45 minuta do jedan sat, no prvi će Obamin brifing vjerojatno trajati duže. "I novoizabrani potpredsjednik SAD-a Joe Biden ovaj će tjedan početi primati obavještajne brifinge", kazao je taj dužnosnik.

Predsjednikov dnevni brifing, koji najčešće piše Središnja obavještajna agencija CIA, sadrži najvažnije prekonoćne podatke za predsjednika, a ponekad se iscrpno obrađuju pojedine teme kako bi se predsjedniku omogućio dublji uvid. "Obavještajni direktor CIA-e Mike Morell bit će Obamin glavni kontakt s obavještajnom zajednicom u prijelaznom razdoblju", kazao je direktor CIA-e Mike Hayden, koji je dodao da će sada Obami biti dostupne puno šire informacije nego u vrijeme kad je bio senator, uključivo i o sadašnjim tajnim operacijama.

Prvi dan novoizabranog predsjednika Obama je počeo jednostavno uživajući u doručku sa svojim kćerima i običnim obiteljskim poslovima, a tako će mu proteći i vikend jer tek tada počinju pripreme za prijenos vlasti.

Po riječima Obaminih savjetnika u kampanji, prioritet je izbor predsjednika ureda, odnosno voditelja Bijele kuće. Kao najizgledniji kandidat za tu poziciju spominje se bivši Clintonov savjetnik, kongresnik iz Illinoisa Rahm Emanuel.

Rahma Emanuela predstavljaju kao promišljenog taktičara borbenoga političkog stila

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika