06.11.2008. / 08:54

Autor: Marko Biočina

Posljedica pobjede

Zbog Obame rast vrijednosti dolara

Možda i glavni uzrok pobjede Baracka Obame na američkim predsjedničkim izborima je bio taj što su birači procijenili kako se on može boriti protiv financijske krize i gospodarske recesije bolje od Johna McCaina. Dokaz povjerenja u Obamu bila je i činjenica da je njegova pobjeda odmah izazvala i jačanje dolara prema euru. Smatra se kako je to bila posljedica vala kupovina koji je uslijedio nakon što su mediji proglasili Obamu pobjednikom izbora.

"Dolar je na putu nadoknaditi dio izgubljene vrijednosti od utorka, a rezultat američkih izbora nedvojbeno mu je pružio potporu", rekao je financijski analitičar Gary Thompson.

Ipak, taj optimizam nije vladao na američkim burzama. Tako je primjerice Dow Jones pao za 170 bodova. To se tumači činjenicom da su burzovni ulagači već ranije predvidjeli pobjedu Obame, te da se zato nikakv značajniji efekta nije osjetio.

Inače, zanimljivo je da će pobjeda demokratskog predsjedničkog kandidata gotovo sigurno izazvati pad vrijednosti dionica farmaceutskih tvrtki. Ta se pojava seže još u vrijeme vladavine Billa Clintona, kojije u sklopu svoje reforme zdravstvenog sustava namjeravao administrativnim putem uvesti niže cijene lijekova za krajnje potrošače.

Takav potez bi izazvao goleme gubitke za farmaceutsku industriju, tako da od onda vlada fama kako vlast demokrata nije dobra za taj sektor gospodarstva.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika