06.11.2008. / 09:23

Autor: Petra Horvat

Ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića

Matanić: 'Naručitelj ubojstva je osoba iz Zagreba bliska Pukaniću'

U prisutstvu svog odvjetnika Zvonimira Zebeca, Robert Matanić je policiji dao iskaz u kojem tvrdi da mu je Milovanović kazao kako je atentat naručen iz Zagreba, od osobe bliske ubijenom Ivi Pukaniću, no nije naveo ime naručitelja

Prema iskazu koji je policiji dao Robert Matanić, jedan od osumnjičenika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, naručitelj atentata je osoba iz Zagreba vrlo bliska Ivi Pukaniću, ali je išlo preko osobe u Beogradu.

Matanić je policiji kazao, prenose mediji, da je tu informaciju dobio od drugog osumnjičenika Željka Milovanovića, no nije mu otkrio ime naručitelja ubojstva. Također, Matanić je priznao da je neizravno sudjelovao u atentatu, tako što je pomagao osumnjičenima Milovanoviću i Bojanu Guduriću, za kojima policija još traga.

"Dugo nisam znao što spremaju", tvrdi Matanić i dodaje da mu je Milovanović na pitanje "na čemu rade" na ekranu svog mobitela napisao kako rade "na Pukiju". Matanić navodno nije znao tko je Ivo Pukanić, a Milovanović mu je kazao kako je i bolje da ne zna, jer će se te o tome čuti i videti. Matanić tvrdi da mu je postalo jasno tko je Puki tek nekoliko dana kasnije, kada se u novinama pojavio članak o Ivi Pukaniću gdje se spominjao i njegov nadimak.

Milovanović mu je kazao, tvrdi Matanić, da dobro poznaje osobu koja je izvela neuspješan atentat na Pukanića u travnju ove godine, pred stanom čelnika Nacionala u Ilici, u središtu Zagreba. "Riječ je o dobrom momku. Nije mi jasno kako je uspio promašiti", navodno je Mataniću kazao osumnjičenik Milovanović.

Robert Matanić tvrdi kako su s ovim posljednjim atentatom, u kojem su ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić, povezani i njegov bratić Luka Matanić i Amir Mafalani. Prema iskazu Roberta Matanića, njegov bratić Luka i Mafalani su izvršiteljima atentata Milovanoviću i Guduriću pomagali u pripremi atentata, te u bijegu iz zemlje.

"Milovanovića, zva­nog Ga­vro i Se­ver­ni ve­tar,  i Gudurića upoznao sam u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici preko Miloša Peruničića iz Crne Gore", kazao je Matanić policiji i dodao da je Peruničić zajedno s Milovanovićem uhićen zbog pljačke srpske Delta banke. Kazao je i da je tada s njima planirao pobjeći iz zatvora, no nije im uspjelo.  "Bi­jeg su mi­ni­ra­le meni bli­ske oso­be", kazao je Matanić, koji je na kon­cu izru­čen Bu­gar­skoj zbog su­mnje na višestru­ka uboj­stva. Po­stu­pak pred bugarskim su­do­vi­ma pro­tiv nje­ga obu­sta­vljen je i u svi­bnju ove go­di­ne de­por­ti­ran je u Hr­vat­sku.

Prema Matanićevom iskazu, Gudurić mu se javio prije nekoliko mjeseci i rekao mu da se namjerava s obitelji preseliti u Zagreb, nakon čega se u hrvatskoj središnjici pojavio i Milovanović. Matanić im je, tvrdi, odlučio pomoći zbog toga što su za njega učinili u zatvoru. On i Milovanović su zamijenili i oružje, pa je Matanić dobio  pištolj Desert Eagle, a Milovanoviću je poklonio Glock.

"Milovanović i Gudurić su uz pomoć Mafalanija iznajmili stan u zgradi u Petrinjskoj ulici", tvrdi Matanović koji je objasnio da je Gudurić imao krivotvorene slovenske dokumente na ime Kajzer Franc koje je koristio.

Matanić je Guduriću i Milovanoviću preko V. Ž. nabavio ukradenu Opel Corsu, a skuter u koji su postavili eksplozivnu napravu od čije su eksplozije poginuli Pukanić i Franjić, a nekoliko osoba je lakše ozlijeđeno, nabavili su za 500 eura. Policija je provela kriminalističku obradu nad V. Ž., te je u utorak priveden u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda, gdje ga se tereti za tešku krađu.  V.Ž. je nakon ispitivanja zadržan u pritvoru, dok je za osobu od koje je Matanić kupio skuter utvrđeno kako nije povezana s atentatom, te je puštena.

Na odmorištu Spačva, gdje su i uhićeni, Robert i Luka Matanić našli su se sa Slobodanom Đurovićem zbog nerješenih dugova koji su nastali za vrijeme odsluživanja kazne u srpskom zatvoru. Kako je kazao Matanić, krivotvorene dokumente im je trebao nabaviti Milenko Kuzmanović, koji je trebao angažirati i odvjetnika u Srbiji kako bi im se izbrisala zabrana ulaska u tu zemlju. Kuzmanović je uhićen u policijskoj akciji "Balkan ekspres".

Neki mediji navode da je osumnjičeni Gudurić tijekom svog boravka u Zagrebu, u kolovozu ove godine, dok je planirao ubojstvo, povremeno posjećivao rodni kraj svoje supruge Sanje Gudurić Hrkalović, negdje na karlovačkom području. Gudurić je pokušavao dobiti hrvatsko državljanstvo, za što je trebao imati prijavu prebivališta na adresi u Hrvatskoj. Par je iz tog razloga obilazio obitelj i poznanike kako bi Gudurić što prije pronašao adresu na koju se može prijaviti, te kako bi dobio državljanstvo.

Gudurići, koji imaju četveromjesečnog sina, navodno su posjetili i ujaka Gudurićeve supruge Dragana Kolića iz Josipdola. Kolić je kazao da su u njegovu kuću stigli 10. kolovoza, te da su najavili da će ostati neko duže vrijeme, no već su se sljedeće jutro spakirali i otišli prema Banjoj Luci. "Kod Gudurićevog mi je ponašanja bila sumnjiva jedino činjenica da je imao barem šest mobitela na koje je neprestano razgovarao", kazao je Kolić.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika