06.11.2008. / 09:34

Autor: Marko Biočina

Kadrovska rješenja

Počela borba za fotelje u Obaminoj vladi

S obzirom da je Barack Obama najavljivao kako će u svoju Vladu pozvati i neke Republikance, mediji smatraju kako je za ispunjenje tog obećanja idealana pozicija ministra obrane. Moguć je ostanak aktualnog ministra obrane Roberta Gatesa, ali i imenovanje nekog drugog Republikanca, kao što je bivši Državni tajnik Colin Powell

Novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama svoju prvu konferenciju za novinare nakon izborne pobjede održat će sutra. Očekuje se kako bi već slijedećeg tjedna Obama mogao i objaviti kome će ponuditi pojedine pozicije u svojoj administraciji. Iako su se u Obaminu stožeru nadali da će do 15. studenoga moći izabrati vladu i osoblje Bijele kuće, zbog nekoliko događaja, uključujući i Obamin mogući odlazak na pokop bake na Havaje, taj će se pšroces vjerojatno produljiti do kraja mjeseca.

Jedna od najvažnijih pozicija svakako će biti mjesto predstojnika ureda, odnosno šefa osoblja Bijele kuće. Veliki favorit za preuzimanje te funkcije je kongresnik Rahm Emanuel. Emanuela američki mediji smatraju glavnim kandidatoma za tu poziciju iz dva razloga. Prvi su njegovi izvrsni odnosi s Barackom Obamom, a drugi to što već ima značajnog iskustva pri radu u Bijeloj kući, s obzirom da je svojedobno bio savjetnik predsjednika Clintona.

Uz njega gotovo je izvjesno kako će savjetničke uloge dobiti glavni strateg Obamine kampanje David Axelrod, te poslovna žena i osoba od Obaminog povjerenja Valerie Jarrett. Ukoliko Emanuel ipak ne postane predstojnik predsjedničkog ureda, mediji smatraju kako bi to mogao postati bivši demokratski čelnik u Senatu Tom Daschle.

Što se tiče samog Obaminog kabineta, svakako najvažnije kadrovsko rješenje bit će ono na poziciji ministra financija. Pretpostavlja se kako bi na tu poziciju mogao biti izabran Lawrencea Summersa koji je istu dužnost obnašao u Clintonovoj administraciji. Kao njegov protukandidat spominje se Timothy Geithner, predsjednik banke Federalnih rezervi u New Yorku, regionalne podružnice FED-a. Geithnera bi pozdravili mnogi iz financijske zajednice, a sa 47 godina bio bi novo lice u administraciji.

S obzirom da je Barack Obama najavljivao kako će u svoju Vladu pozvati i neke Republikance, mediji smatraju kako je za ispunjenje tog obećanja idealana pozicija ministra obrane. I tamno postoje dvije opcije. Moguć je ostanak aktualnog ministra obrane Roberta Gatesa, ali i imenovanje nekog drugog Republikanca. Gotovo je sigurno da će neku poziciju u Obaminoj administraciji dobiti i Colin Powell, koji je je tijekom predizborne kampanje usprkos činjenici da je Republikanac javno podržao Obamu. Osim što je kandidat za poziciju ministra obrane, Powella mnogi vide i na čelu ministarstva obrazovanja.

Ipak, najveća se borba trenutno vodi pri lobiranju za novog Državnog tajnika. Glavni favoriti su nekadašnji predsjednički kandidat John Kerry, bivši senator Sam Nunn i bivši veleposlanik SAD-a pri UN-u Richard Holbrooke, kojeg navodno favorizira potpredsjednik Joe Biden.

U Obaminoj administraciji brojne funkcije rezervirane su za žene, tako da bi guvernerka Arizone Janet Napolitano trebala postati nova ministrica pravosuđa, a guvererka Kansasa Kathleen Sebelius konkurira za više dužnosti.

Iako su američki mediji proteklih tjedana spekulirali kako bi Obama neke odgovornosti unutar svoje vlade mogao povjeriti Oprah Winfrey, koja je jedna od njegovih najvećih pristaša, to se ipak neće dogoditi. Demantirala je to sama Oprah rekavši novinarima kako je "nikakve pozicije ne zanimaju".

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika