07.11.2008. / 08:12

Autor: Katarina Zorić

Prognoza MMF-a

Smanjeni izgledi gospodarskog rasta u 2009.

MMF ističe da Vladine mjere za ublažavanje udara pomažu, ali da su i dodatni koraci opravdani. "Tržišni uvjeti počinju odgovarati na te političke akcije, no i s njihovom brzom provedbom, financijski stres će vjerojatno biti dublji i dugotrajniji nego je predviđeno", navodi MMF

Usporavanja globalne ekonomije koje je potaknuto nedavnim financijskim poremećajima, veće je od očekivanog pa je Međunarodni monetarni fond pozvao zemlje da osiguraju poticaje svojim gospodarstvima.

MMF je u najnovijoj prognozi svjetskog gospodarskog rasta oštro revidirao projekciju rasta na dolje, ističući u priopćenju da se globalna aktivnost brzo usporava.

"Izgledi za globalni rast pogoršali su se tijekom prošloga mjeseca, kako financijski sektor nastavlja smanjivati zaduženja a povjerenje proizvođača i potrošača je opalo", navodi MMF u najnovijem izdanju svojih Svjetskih gospodarskih izgleda.

MMF sada predviđa da će svjetski gospodarski rast u 2009. biti 2,2 posto, što je za 0,8 postotka manje od projekcije u listopadskom izdanju WEO-a.

U razvijenim zemljama prognozira se smanjivanje gospodarstava u cijeloj 2009. godini, što je prvi takav pad u poslijeratnom razdoblju. U novim gospodarstvima predviđa se usporavanje rasta, koji bi još uvijek trebao dosegnuti pet posto u 2009. godini.

MMF ističe da Vladine mjere za ublažavanje udara pomažu, ali da su i dodatni koraci opravdani. "Tržišni uvjeti počinju odgovarati na te političke akcije, no i s njihovom brzom provedbom, financijski stres će vjerojatno biti dublji i dugotrajniji nego je predviđeno", navodi MMF.

Ministarstvima financija i središnjim bankama u državama članicama MMF preporučuje dodatne poticaje makroekonomskim politikama. "Prostor za ublažavanje monetarne politike treba iskoristiti", preporuča MMF

Svoju temeljnu projekciju cijene nafte u idućoj godini MMF je smanjio na 68 dolara za barel s ranijih 100 dolara, uz prognozu pada cijena metala i hrane.

EU o financijskoj kriziDanas će se u Bruxellesu održati izvanredni sastanak šefova država ili vlada zemalja članica Europske unije na kojem će se razgovarati o financijskoj krizi. Nicolas Sarkozy pozvao je vođe Unije na radni ručak kako bi se dogovorili o zajedničkim stajalištima uoči Svjetskoga skupa o globalnoj financijskoj krizi, koji će se za tjedan dana održati u Washingtonu.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika