07.11.2008. / 10:55

Autor: Petra Horvat

Bruxelles

Čelnici EU-a na summitu o reformi globalnog financijskog sustava

Francusko predsjedništvo zahtjeva da se u roku od sto dana dođe do konkretnih prijedloga

Danas poslijepodne u Bruxellesu će se održati izvanredan summit čelnika zemalja Europske unije, kako bi dogovorili zajedničko stajalište o reformi globalnog financijskog sustava. Na radnom ručku, šefovi vlada članica EU-a razgovarati će o prijedlogu francuskog predsjedništva u kojem su sadržana načela za reformu međunarodnog financijskog sustava.

Prema očekivanjima francuskog predsjedništva, čelnici bi se trebali složiti oko predloženih načela uoči svjetskog summita skupine G20, koji će se održati u Washingtonu 15. studenoga. Skupina G20 sačinjena je od skupine G7, tj. sedam najrazvijenijih zemalja na svijetu, te novih gospodarstava poput Kine, Indije, Brazila, Južne Koreje i Meksika.

Prijedlog predsjedništva EU-a je temelji se na jačanju nadzora nad financijskim tržištem kako bi se spriječilo buduće izbijanje krize koja trenutno potresa svijet. Niti jedan sektor, poput spekulativnih fondova ili poreznih oaza, ne bi smio izmaći tom nadzoru.

Francusko je predsjedništvo istaknulo kako želi da se do 23. veljače 2009. godine dođe do konkretnih prijedloga za reformu financijskog sustava.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika