08.11.2008. / 11:14

Autor: Petra Horvat

Uprava zatvorskog sustava

Damjanović ne zna ništa o navodnim smjenama

Damjanović ne zna ništa o navodnim smjenama unutar Uprave zatvorskog sustava, no kazao je da će, ukoliko je donešena, takvu odluku poštivati

Ivan Damjanović danas je medijima kazao da ne zna ništa o tome da će biti smijenjen s dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, te je istaknuo da je pravo svakog ministra da bira s kim će surađivati.

"Ako je odluka takva, ja je poštujem", kazao je Damjanović i dodao da je iznimno zadovoljan i ponosan poslom koji su on i njegovi dosadašnji suradnici u zatvorskom sustavu. "Kad sam, nakon što sam bio upravitelj Uprave za zatvorski sustav, imenovan na mjesto državnog tajnika, znao sam da se prihvaćam političke funkcije", kazao je za Večernji list i dodao kako tava funkcija ima svoj vijek trajanja.

Medijske napise o tome da su određeni zatvorenici uživali veće povlastice od ostalih, Damjanović je prokomentirao tvrdnjom kako je to "apsolutna glupost i nepoznavanje propisa". Odluku o tome hoće li i kojem zatvoreniku biti odobrena neka privilegija autonomno donosi upravitelj na prijedlog stručnog tima, tvrdi Damjanović. Kazao je i kako je sve rađeno prema propisima donesenim 2001. godine i usklađeno s pravnom stečevinom Europske unije.

Najavljene kadrovske promjene unutar Uprave za zatvorski sustav

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović potvrdio je da će doći do promjena i preraspoređivanja kadrova unutar Uprave za zatvorski sustav, no nije želio govoriti o konkretnim imenima.

U medije su dospjele neslužbene informacije da će te promjene zahvatiti i državnog tajnika i ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Ivana Damjanovića, odnosno da bi mogao biti smijenjen.

Zatvorenici i javnost su se u posljednje vrijeme ponajviše žalili na činjenicu da u zatvori nisu svi jednaki, što je jedan od propusta koji se zamjeraju Damjanoviću. Mediji su izvještavali kako neki zatvorenici imaju privilegiran status i znatno veća prava od ostalih.

Velik problem je i prenapućenost zatvora, što je vidljivo iz nedavnog izvješća pučkog pravobranitelja Jurice Malčića u kojem stoji kako su zatvori prenapučeni za čak 170 posto.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika