08.11.2008. / 12:57

Autor: Petra Horvat

87 posto svjetske populacije živi u strahu

Čega se najviše boje Hrvati?

Gfk Grupa, jedan od vodećih međunarodnih instituta za istraživanje tržišta, proveo je zanimljivo istraživanje kojim se željelo otkriti od čega najviše strahuju Hrvati

Istraživanje koje je nedavno provedeno u Hrvatskoj među građanima starijim od 15 godina pokazalo je da čak 87 posto građana živi u strahu, a kao najčešći uzroci osobnog straha s kojim se Hrvati nose u svakodnevnom životu spominju se bolesti, ozljede i smrt; bez obzira strahujemo li za sebe ili za nekog člana obitelji.

Taj je strah najizraženiji u Istri i Primorju, te u Sjevernoj Hrvatskoj, kod osoba između 45 i 54 godine starosti, kao i kod osoba s niskim i srednjim obrazovanjem. Ukoliko taj podatak usporedimo sa rezultatima iz Centralne i Zapadne Europe, te SAD-a, Hrvati su se pokazali poprilično strašljivima. 'Braća po strahu' su nam stanovnici Istočne Europe, među kojima prednjače Bugari.

Na drugo mjesto u Hrvatskoj dolazi strah zbog financijske krize, te čak četvrtina Hrvata strahuje da bi mogla izgubiti posao. Rezultati su puno optimističniji u zemljama Zapadne Europe, a zemlje Centralne i Istočne Europe sve više strahuju zbog financijske oskudice. Unutar ove kategorije strahova posebno je izdvojen općenit strah od budućnosti, koji uzrokuje nesanicu kod 17 posto Hrvata, dok je takvih u Zapadnoj Europi prosječno tek 7 posto.

Nešto manje strahujemo zbog problema s djecom ili partnerima (samo 8 posto građana je to stavilo na vrh popisa strahova), dok u Zapadnoj Europi od toga strepi 6 posto građana.

Problemi na poslu, primjerice sukobi sa šefom ili kolegama, približno jednak strah bude kod Hrvata kao i kod građana Zapadne Europe (5 posto građana), osim kod Grka, kod kojih je taj strah kao najveći izdvojilo čak 12 posto građana.

Osim spomenutih, spominje se i strah od nezaposlenosti, nepravde, gladi, samoće, vatre, visine, utapanja, potresa, zatvorenog prostora, kukaca, zmija, pauka, gmazova. Ipak, takve strahove ima samo 3 posto Hrvata. U drugim zemljama slične fobije ima oko 2 posto građana.

Sveukupno, oko 87 posto građana ima razne svakodnevne osobne strahove, često istovremeno barem 2 takva, a oko 13 posto građana tvrdi da se ne opterećuju nikakvim strahovima. U prosjeku je oko 20 posto takvih građana u zemljama Zapadne Europe , a oko 13 posto u Centralnoj i Istočnoj Europi ili visokih 37 posto u SAD-u.

Svetislav Basara, srpski pisac, u "Fami o biciklistima" iznio je mišljenje kako se većina naših strahova na posljetku nikada ne ostvari, a psihološka istraživanja pokazuju da ljudi rješenje problema koji ih muče najlakše pronalaze kad su opušteni.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika