08.11.2008. / 16:56

Autor: Petra Horvat

Poruka predsjednika

Mesić upozorio na stagnaciju hrvatsko-srpskih odnosa

'Između Hrvatske i Srbije nedostaje diskusija o međusobnim odnosima i situaciji u regiji' , kazao je predsjednik

"Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da odnosi između Hrvatske i Srbije stagniraju", poručio je predsjednik Stjepan Mesić sa regionalne konferencije Igmanske inicijative u Zagrebu, a prenijeli su mediji.

Predsjednik je objasnio da su kanali komunikacije otvoreni, no da su 'prazni'. "Između Hrvatske i Srbije nedostaje diskusija o međusobnim odnosima i situaciji u regiji" , kazao je predsjednik i dodao da je ta komunikacija posebno potrebna danas kada atmosfera u regiji podsjeća na rane devedesete prošlog stoljeća.

Mesić smatra da nije pesimist, no istiće kako je njegova dužnost da upozorava na stvari koje podsjećaju na blisku prošlost. "To činim kako se greške iz te prošlosti ne bi ponovile", kazao je. "Ne mogu zatvarati oči prema onom što se događa u našem neposrednom susjedstvu, niti mogu umanjivati značaj tih događanja. Ono što čujem i vidim nije dobro ni za BiH ni za regiju", ocijenio je.

Mesić tvrdi da budućnost regije leži u njenoj stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji. Također, smatra kako veliku ulogu mogu odigrati nevladine organizacije, zbog čega je podržao apel Igmanske inicijative da se organizira summit zemalja Zapadnog Balkana.

Predsjednik je predložio da u takve razgovore dvije zemlje uključe i EU, uz objašnjenje da se događaji s jugoistoka kontinenta i tamo reflektiraju.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika