09.11.2008. / 14:50

Autor: Petra Horvat

BiH

Postignut dogovor o ustavnim reformama u BiH

Prema dogovoru, najkasnije do 2011. godine provest će se popis stanovništva u BiH na kojem će se stanovništvo opredijeliti za nacionalnu, vjersku i jezičnu pripadnost

Kako javlja B92, Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, Dragan Čović iz HDZ-a i Sulejman Tihić iz SDA jučer su, na sastanku u Odžaku, postigli dogovor o ustavnim reformama u BiH. Prema dogovoru, Ustav BiH će se mijenjati amndmanima, pri ćemu će sudjelovati i stručnjaci međunarodnih institucija.

Trojica čelnika BiH dogovorili su da se amndmani predlože za područja nadležnosti države, funkcioniranje državnih tijela i teritorijalne organizacije. Ustavna rješenja moraju biti u suglasnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Prema dogovoru, nepokretna imovina neophodna za djelovanje državnih institucijama, uključujući pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu, uknjižit će se u vlasništvo države.

Čelnici su se složili i oko popisa stanovništva, koji mora biti proveden najkasnije do 2011. godine. Prilikom popisivanja, stanovnici će se opredijeliti o nacionalnosti, vjeroispovjesti i jeziku. Sve do 2014. godine, kao temelj za nacionalnu zastupljenost u državnim tijelima, koristit će se popis stanovništva iz 1991.

Miroslav Lajčak, visoki predstavnik u BiH pozdravio je ovakav dogovor i sve ono što će uslijediti. "Sporazum bi trebao riješiti ključna pitanja kako za razvoj BiH, tako i za njeno približavanje europskim integracijama", smatra Lajčak.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika