09.11.2008. / 16:33

Autor: Petra Horvat

Srbija

Tadić: 'Uvjet da Mladića uhitimo prije ulaska u EU, teško je ostvariv'

'Ako kao konačan napredak prema EU Srbija ima obvezu uhićenja Ratka Mladića, čak i ako se on ne nalazi u Srbiji, nalazimo se u nemogućoj misiji', istaknuo je Tadić

Srpski predsjednik Boris Tadić izjavio je  da će Ratko Mladić, te ostali haški optuženici biti uhićeni ukoliko su na teritoriju Srbije. "Ako kao konačan napredak prema EU Srbija ima obvezu uhićenja Ratka Mladića, čak i ako se on ne nalazi u Srbiji, nalazimo se u nemogućoj misiji", istaknuo je Tadić.

Tadić je kazao i da se u posljednje vrijeme ide prema redefiniranju eksplicitnog uvjeta EU da Srbija, prije stjecanja statusa kandidata za članstvo,  mora riješiti problem suradnje s Haškim tribunalom (ICTY).  "Puna suradnja svodi se na pitanje izručenja jednog čovjeka, Ratka Mladića", kazao je Tadić i naglasio da Srbiju to može dovesti pred problem koji će teško riješiti.

Rasim Ljajić, čelni čovjek Koordinacijskog tima vlade Srbije za suradnju s Haškim sudom, u četvrtak je izjavio da je u tijeku primjena velikog i sveobuhvatnog plana uhićenja preostale dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Kazao je i da će o tome srpska strana obavijestiti glavnog haškog tužitelja Sergea Brammentza kad stigne u posjet Beogradu 18. studenog.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika