09.11.2008. / 16:55

Autor: Petra Horvat

Washington

Američki tisak: 'Vrh HDZ-a pljačka javna dobra i kompanije u državnom vlasništvu'

'Premijer Ivo Sanader nije istinski zainteresiran za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije jer u posljednjih pet godina vrh HDZ-a pljačka javna dobra i kompanije u državnom vlasništvu', smatra novinar Jeffrey T. Kuhner koji je istaknuo i da je većina ministara upleteno u sumnjive privatizacije ili skupe projekte u koje se ulažu javna sredstva

Prema američkom dnevniku Washington Times, nakon ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak, moguća je odgoda pregovora između Hrvatske i EU. "Ubojstvo Ive Pukanića iskristaliziralo je svu zagađenost javnosti političkim establishmentom u Zagrebu", piše u Washington Timesu, a prenijeli su i hrvatski mediji. U američkom dnevniku stoji i kako čelnici EU upozoravaju da porast organiziranog kriminala u Hrvatskoj prijeti odgodom pregovora.

"Premijer Ivo Sanader nije istinski zainteresiran za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije jer u posljednjih pet godina vrh HDZ-a pljačka javna dobra i kompanije u državnom vlasništvu", smatra novinar Jeffrey T. Kuhner koji je istaknuo i da je većina ministara, koji su članovi nadzornih odbora državnih tvrtki, upleteno u sumnjive privatizacije ili skupe projekte u koje se ulažu javna sredstva.

Washington Times je podsjetio i Sanaderovu aferu sa skupocjenom kolekcijom satova, te je naveo da su "Sanader i njegovi poslušnici uključeni u pljačku velikih razmjera trošeći limitirane državne financijske resurse". Kuhrer se pritom poziva na podatke Adria instituta po kojima državna korupcija porezne obveznike košta preko milijardu dolara godišnje.

Spomenuo je i zastoj pravosudne reforme, najviše porezne namete u regiji, ogroman nacionalan dug, anemičnu ekonomiju, te politički utjecaj na pravosuđe.

"Sanader besramno koristi državne medije kako bi pomeo svoje kritičare", tvrdi Kuhner koji je prošle godine pisao o lošim stranama Sanaderovog vodstva, nakon čega je premijer medijima kazao da je taj novinar prijatelj Ivića Pašalića. Kazao je i da je Hina objavila članak u kojem se Kuhnera optužuje za veze s Pašalićem, te davanje potpore Franji Tuđmanu.

"To bi bilo smiješno da se Hrvatska ne nalazi u ovako teškoj situaciji", kazao je Kuhner koji je naveo da je više puta pisao protiv Pašalića i Tuđmanovog režima.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika