10.11.2008. / 08:57

 

Obamine reforme

Buduća administracija preispituje Busheve uredbe

Danas bi se u 14:30 sati po istočnoameričkom vremenu trebali sastati aktualni predsjednik George Bush i novoizabrani demokrat Barack Obama, što je ujedno prvi sastanak nakon izbora

John Podesta, čelnik tranzicijske ekipe novoizabranog predsjednika SAD Baracka Obame, izjavio je u nedjelju da nova administracija provodi široko preispitivanje izvršnih uredbi predsjednika Georgea W. Busha. Kako prenose agencije, novi je predsjednik SAD-a već zatražio da se preispitaju područja Bushevih uredbi, a već je navodno utvrđeno više područja djelovanja koja se mogu odmah po stupanju Obame na vlast mijenjati. Primjerice, istraživanje matičnih stanica ili pak poboljšanje zdravstvene skrbi i energetika, područja su čije se odredbe mogu mijenjati bez konsenzusa američkog Kongresa.

John Podesta je izjavio kako je postupak preispitaivanja odredbi u tijeku, te da će se nakon toga odlučiti koje treba zadržati, koje opozvati, a koje dopuniti. "Obama je transformacijska figura, i ja mislim da će on s vremenom transformiratni način na koji vlada djeluje", rekao je Podesta, šef osoblja Bijele kuće u vrijeme predsjednika Billa Clintona. Prema njegovim riječima, Obamina tranzicijska ekipa na početku nastoji okupiti platformu ili temelje za gospodarski tim i nacionalnu sigurnost. Za sada neće biti imenovanja članova vlade, a Obama je za šefa osoblja Bijele kuće stavio Rahma Emanuela.

Danas bi se u 14:30 sati po istočnoameričkom vremenu trebali sastati aktualni predsjednik George Bush i novoizabrani demokrat Barack Obama, što je ujedno prvi sastanak nakon izbora. Obamu i njegovu supruga Michelle, u Bijeloj kući primit će predsjednik Bush i supruga Laura. Dvoje političara održati će zaseban govor, te potom i obraćanje novinarima, prenose agencije. Ovaj je sastanak specifičan zbog kratkog vremenskog razdoblja kojemu su prethodili izborni rezultati, a analitičari razlog tomu traže u trenutačnoj gospodarskoj situaciji u kojoj se SAD-nalazi.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika