10.11.2008. / 10:23

 

Ubojstvo Tanje Brnelić

Alen i Anka Lambert osuđeni na 30, odnosno 32 godine zatvora

Proces je vođen na Županijskom sudu u Rijeci, a optužnica je sina i majku teretila da su djevojku godinama zlostavljali i maltretirali, da bi je posljednja dva tjedna držali vezanu i zatočenu u sobi

Alen Lambert nepravomoćno je danas osuđen na 30 godina zatvora, a njegova majka Anka na 32 godine, zbog okrutnog ubojstva Alenove nevjenčane supruge Tanje Brnelić (30)  2006. godine. Proces je vođen na Županijskom sudu u Rijeci, a optužnica je sina i majku teretila da su djevojku godinama zlostavljali i maltretirali, da bi je posljednja dva tjedna držali vezanu i zatočenu u sobi. Tanja Brnelić preminula je 18. svibnja 2006. godine od posljedica gnojne upale pluća. Dvoje osuđenika pozvali su istog dana Hitnu pomoć, a nakon obdukcije,  pronađene su brojne ozljede na njezinu tijelu.

Prema stručnom iskazu dr. Nadice Buzine, sudske vještakinje Centra za forenzičku psihologiju Psihijatrijske bolnice u Vrapču, Alenu Lambertu je dijagnosticiran poremećaj osobnosti s dominantnim shizoidnim obilježjem, koji se manifestira emocionalnim siromaštvom i emocionalnom hladnoćom, latentnom agresivnošću, distanciranošću od okoline te teškoćama u uspostavljanju zrelih i stabilnih međuljudskih odnosa, dok je kod njegove majke riječ o poremećaju ličnosti s dominantnim narcističkim i disocijalnim obilježjima, s naglašenom potrebom idealiziranja svih aspekata vlastite egzistencije, što se kod nje manifestira agresivnošću, egocentričnošću, manipulativnošću i nesposobnošću empatijskog prepoznavanja želja i osjećaja druge osobe.

Tužiteljstvo ih je teretilo da su Tanju najmanje četiri godine psihički i fizički zlostavljali u stanu u Čandekovoj ulici te joj potpuno oduzeli slobodu kretanja i kontaktiranja sa vanjskim svijetom. Alen je prema dijelu optužnice tukao Tanju rukama i drvenim palicama, te joj u studenom 2005. nanio dvostruki prijelom vilice. Od 1. do 18. svibnja 2006. godine zatvorili su je u sobu koju su zamračili crnim folijama, te joj ruke, noge i vrat zavezali za krevet, a potom je mučili ne dajući joj hranu i piće.

Nakon dvotjedne torture, djevojka je zadobila brojne ozljede i rane od ležanja, vezanja i udaraca. Proživljavajući nevjerojatnu agoniju, Tanja je preminula 18. svibnja u poslijepodnevnim satima od posljedica gnojnog izljeva u pluća. Navodi se da su Alen i majka pomoć pozvali tek u 17 sati, kada su se uvjerili da je mrtva. Nakon jednotjedne istrage oboje su uhićeni i pritvoreni pod teškim optužbama, koje su opovrgavali, ističući su se sve te godine brinuli o Tanji, a da je posljedna dva tjedna odbijala uzeti hranu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika