10.11.2008. / 12:08

Autor: Petra Horvat

Sukob političara BiH

Silajdžić: 'Dogovor političkih lidera je izdaja žrtava agresije na BiH'

Predsjednik Stranke za BiH smatra da su Čović i Tihić popustili pred Dodikovim ucjenama

"Subotnji dogovor izdaja je bošnjačkih i hrvatskih žrtava agresije na BiH", ocijenio je Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH (SBiH), načelni sporazum o reformama koji je postignut između predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića, SDA Slujemana Tihića i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Na sastanku koji se održao u subotu kod Odžaka, Čović, Tihić i Dodik dogovorili su podjelu državne imovine između BiH i njenih entiteta, rješavanje pravnog statusa Distrikta Brčko kroz ustavni zakon i provedbu popisa stanovništva u BiH do 2011., te da će se Ustav mijenjati amandmanima. Nacionalna zastupljenost u tijelima vlasti do 2014. godine osiguravat će se na temelju popisa iz 1991. godine.

Iako je većina medija u BiH taj dogovor ocijenila povijesnim, Silajdžić smatra da su Čović i Tihić popustili pred Dodikovim ucjenama.

Sa postignutim dogovorom ne slaže se ni predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić, koji odbacuje preinake postojećeg ustava. Ljubić je u medijima optužio Čovića za izdaju načela tzv. Kreševske deklaracije hrvatskih političkih stranaka, koja inzistira na izradi novog ustava.

Silajdžić je iznio pritužbe vezane uz popis stanovništva, te je ocijenio kako je izjašnjavanje o etničkoj i vjerskoj pripadnosti potpuno nepotrebno u funkcionalnom smislu, te da će služiti samo potvrđivanju rezultata etničkog čišćenja.
Tihić smatra kako Silajdžićeve primjedbe nisu utemeljene i kazao je da su "Silajdžić i njegovi suradnici izgubljeni u prostoru i vremenu".

Tihić je kazao kako je u sadašnjoj situaciji nužno postići dogovor o važnim pitanjima, te da on to pokušava poduprijeti.
Sporazum mora prihvatiti Parlament BiH, odnosno svih šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju: HDZ BiH, SDA, SNSD, SBiH, HDZ 1990. i PDP. Posljednje tri navedene stranke na proteklim su lokalnim izborima zabilježile loše rezultate, te pad utjecaja među biračima. Sulejman Tihić je kazao da, zbog posljednjih događaja, vladajućoj koaliciji prijeti raspad, a napomenuo je i da je on od samog početka bio skeptičan prema toj koaliciji.

U medijima se pojavljuju nagađanja kako je najvjerojatnije da će SBiH izaći iz vladajuće koalicije na federalnoj i državnoj razini, te da će umjesto nje sudjelovati Socijaldemokratska partija, no tek kroz parlamentarnu potporu manjinskoj vladi.

"Sporazum iz Odžaka tek je još jedan šuplji dokument kojim lideri pokušavaju spasiti vlastite pozicije uoči sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), koji će tijekom ovog mjeseca razmatrati stanje u BiH", priopćeno je iz SDP-a.

S druge strane, Europska unija pozdravlja dogovor stranačkih čelnika BiH. "Sada očekujemo donošenje zakona kojim bi se proveo politički sporazum", kazala je veleposlanica Francuske u BiH Maryse Berniau, koja je dodala da se nada da će i ostale političke stranke  podržati taj sporazum.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH objavilo je posebno priopćenje u kojem pozdravlja konstruktivni dijalog čiji je cilj pronalaženje rješenja za sadašnju krizu u BiH. 

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika