10.11.2008. / 13:21

Autor: Katja Mihovilović

Nova prva dama

Michelle Obama - Moćna žena za novu Ameriku

Nova prva dama SAD-a postala je jedna od najutjecajnijih žena na svijetu, a njen suprug, novoizabrani američki predsjednik Barack Obama, naziva je svojim najvećim osloncem; za razliku od svojih prethodnica, ona se ističe i obrazovanjem i istančanim modnim stilom

    Premda je godinama tvrdila da je ne privlači biti u središtu pažnje niti izjašnjavati se o svojim političkim i društvenim uvjerenjima, Michelle Obama je pobjedom svoga supruga na američkim predsjedničkim izborima postala jedna od najutjecajnijih žena u Americi. Obrazovana, elokventna, duhovita i elegantna, 44-godišnjakinja rodom iz Chicaga, koja je diplomirala na Harvardu i Princetonu, u siječnju će ući u povijest postavši prva crna prva dama SAD-a.  Za razliku od svoje prethodnice Laure Bush, ali i Cindy McCain, supruge dosadašnjeg republikanskog predsjedničkog kandidata Johna McCaina, javnost zanima što Michelle Obama ima reći. Bilo da se radi o aktualnim događajima, planovima njenog supruga za budućnost ili anegdotama iz njihova obiteljskog života. A pripisuju joj i važnu ulogu davanja beskompromisne potpore svome suprugu Baracku Obami, kojeg nastoji spriječiti da mu moć "udari u glavu".
    Barack Obama jedan je od najboljih i najkarizmatičnijih govornika današnjice, o čijim se nadahnjujućim govorima govori mjesecima, ali i njegova supruga već se izvještila u javnim nastupima. Tijekom njegove predsjedničke kampanje više ga je puta najavljivala na pozornici, ostavljajući dojam vedre i neposredne osobe koja je savršena nadopuna njegovu pomalo melankoličnom, vizionarskom karakteru. Prošle je godine reducirala svoje poslovne obveze kako bi mogla pratiti svog supruga tijekom njegove kampanje, a njeni javni istupi s vremenom su se intenzivirali te je čak više puta gostovala u showu Oprah Winfrey, bila gošća Larryja Kinga i Jona Stewarta, dala više intervjua za tiskane medije, a mnogo se govorilo i o govoru koji je krajem kolovoza održala u Denveru na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.
    Ipak, neki njeni nastupi bili su popraćeni i žestokim kritikama. Mediji skloniji suparnicima Baracka Obame zamjerili su joj neke nespretne izjave, poput one da se tek odnedavno osjeća ponosnom na svoju domovinu, ali i sarkastične i često za supruge političara netipično izravne opaske vezane uz njenog supruga kojim ga je pokušavala učiniti "ljudskijim" i pristupačnijim američkim građanima. Neki su njene izjave o tome kako Barack Obama hrče ili kako ujutro ima zadah prokomentirali kao neumjesne.
    S druge strane, njena sofisticiranost, prijatnost i toplina naišle su na pozitivan odjek u javnosti i medijima, kao i njen elegantan modni stil. Dok Baracka Obamu mnogi uspoređuju s bivšim američkim predsjednikom Johnom Kennedyjem, također mladim, inspirativnim vizionarom, Michelle Obama više je puta opisana kao nova Jacqueline Kennedy pa je već sročena i fraza "stil Michelle Obame", čime je obitelj Obama dobila onaj dašak glamura koji je očito nedostajao obitelji Bush. 

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU EXTRE

Fotogalerija

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika