10.11.2008. / 16:25

Autor: Katarina Zorić

MVPEI najoštrije odbacuje optužbe

Jeremić optužio Hrvatsku za etničko čišćenje

Šef srbijanske diplomacije u intervjuu za Tanjug podsjetio je da je Beograd nedavno kao čin dobre volje vratio svog veleposlanika u Zagreb, ali je ocijenio da se "ta dobra volja Srbije ne uzvraća"

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je danas za srbijansku novinsku agenciju Tanjug kako Hrvatska i Srbija nemaju odgovarajući razinu odnosa koji su potrebni da bi regija funkcionirala harmonično. Hrvatsku je optužio i za  etničko čišćenje.

"Kada je riječ o odnosima s Hrvatskom, mi na žalost imamo odnose koji ne odgovaraju razini koja je potrebna da bi regija funkcionirala harmonično i bila na putu ka punopravnom članstvu u EU, što je naša zajednička želja, naš zajednički cilj", rekao je Jeremić. Dodao je da to "nije bio izbor Srbije".

Šef srbijanske diplomacije u  intervjuu za Tanjug podsjetio je da je Beograd nedavno kao čin dobre volje vratio svog veleposlanika u Zagreb, ali je ocijenio da se "ta dobra volja Srbije ne uzvraća". Jeremić je rekao da je Srbija zemlja koju je Hrvatska tužila za genocid, a ne obrnuto, i pozvao Zagreb da odustane od te tužbe "koja je očigledno za unutarnju političku upotrebu i koja nema nikakve šanse za uspjeh, što će se vrlo brzo pokazati i u areni Međunarodnog suda u Den Haagu".

"Kada govorimo o političkom i etičkom kontekstu te tužbe, nalazim jako malo razumijevanja za taj korak, s obzirom da je Hrvatska ta koja je izvršila etničko čišćenje svog teritorija od srpskog stanovništva", kazao je Jeremić.

"To nije učinila Srbija. Tko god je 90-tih godina živio u Srbiji, kao slobodan građanin, u njoj živi i dan-danas. U Hrvatskoj to nije slučaj. Etnički je očišćeno 250.000 ljudi zbog toga što su bili srpske nacionalnosti", rekao je Jeremić. Dodao je da sada "Hrvatska tuži Srbiju, umjesto da se događa obrnuto".

Jeremić je također ocijenio da "to nije način izgrađivanja dobrosusjedskih odnosa u regiji", navodeći neke elemente za tu tvrdnju: priznanje nezavisnosti Kosova, glasno zastupanje Ahtisaarijevog plana u svim međunarodnim forumima, uključujući i u Vijeću sigurnosti UN.

"Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet. Demokratska vlada Srbije nema teritorijalnih aspiracija prema bilo kojoj državi u regiji", rekao je Jeremić agenciji Tanjug, te istaknuo da je "Srbija jedina država u regiji čiji je teritorijalni integritet ugrožen, što je, na žalost, podržano od strane jednog broja naših susjeda".

"Da ne govorim o načinu na koji se tretira srpski kapital u Hrvatskoj, odnosno gospodarstvenici koji pokušavaju iz Srbije investirati u Hrvatsku", zaključio je srbijanski ministar.

MVPEI najoštrije odbacio Jeremićevu izjavu

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija najoštrije je odbacilo izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića o etničkom čišćenju srpskog stanovništva u Hrvatskoj. U priopćenju su istaknuli kako negiranje odgovornosti Srbije za zbivanja u nedavnoj prošlosti, uključujući i tezu da "Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet", potvrđuje da se ta zemlja još nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i ulogom koju je imala u raspadu bivše države.

"Republika Hrvatska neće dopustiti ovakvo manipuliranje činjenicama i krivotvorenje novije hrvatske povijesti, tim više što je dobro poznato tko je odgovoran za rat na području zemalja bivše Jugoslavije, pa tako i za agresiju na Republiku Hrvatsku", ističe se u priopćenju kojim je MVPEI-a.

"Negiranje odgovornosti Srbije za zbivanja u nedavnoj prošlosti, uključujući i neobičnu tezu da 'Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet', upravo potvrđuju da se Republika Srbija još nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i ulogom koju je imala u raspadu bivše države. Ovime se ujedno potvrđuje opravdanost postupka koji sada protiv Republike Srbije vodi Republika Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu radi povrede odredaba Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida", navodi se u priopćenju.

U slučaju da Sud potvrdi postojanje svoje nadležnosti Hrvatska je, nastavlja se u priopćenju, odlučna nastaviti postupak, koji vidi kao sredstvo utvrđivanja istine i odgovornosti za protekle događaje, a što je ujedno i bitna sastavnica svake pomirbe i zdravog temelja za razvijanje dobrosusjedskih odnosa.

"Odlučno odbacujemo i neargumentirane optužbe na diskriminirajući tretman srbijanskog kapitala u Hrvatskoj i još jednom ističemo kako je Republika Hrvatska otvorena za sve vidove ulaganja kapitala, bez obzira na to iz koje zemlje dolazi", ističe MVPEI.

Na kraju priopćenja stoji kako će Hrvatska, kao zemlja koja je pred ulaskom u Europsku uniju i koja je u završnoj fazi ratifikacije Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog saveza u parlamentima zemalja članica, podržavati Republiku Srbiju na njezinom europskom putu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika