Objavljeno u Nacionalu br. 678, 2008-11-10

Autor: Mislav Šimatović, Željko Rogošić

Dvorane bez pokrića

Što s Arenama nakon prvenstva

Iako će do početka Svjetskog rukometnog prvenstva sve dvorane biti dovršene, samo je Split riješio problem financiranja budućeg održavanja tih skupih objekata

ARENA NEMA MENADŽMENT Poglavarstvo grada Zagreba iz nepoznatih je razloga dosad odbijalo razgovarati sa svjetskim agencijama koje su bile zainteresirane da preuzmu upravljanje Arenom ZagrebARENA NEMA MENADŽMENT Poglavarstvo grada Zagreba iz nepoznatih je razloga dosad odbijalo razgovarati sa svjetskim agencijama koje su bile zainteresirane da preuzmu upravljanje Arenom ZagrebIako je do početka Svjetskog rukometnog prvenstva preostalo samo dva mjeseca, osim zadarske i pulske, ni jedna od preostalih pet dvorana još nije dovršena. Ipak, kako tvrde investitori u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Osijeku i Poreču, s time neće biti problema jer će sve dvorane biti spremne do Božića. Ono čega su se mnogi pribojavali, da će Organizacijski odbor Svjetskog rukometnog prvenstva, prije svega Hrvatski rukometni savez i Vlada RH doživjeti sramotu svjetskih razmjera, čini se, ipak se neće dogoditi. Međutim, ostaje pitanje što će biti s rukometnim arenama kada Svjetsko prvenstvo završi i hoće li one biti prevelik financijski teret gradovima i državi, koji su na sebe preuzeli troškove održavanja tih skupih dvorana.

Najveća i najskuplja od njih, Arena Zagreb, koja će s VIP ložama i prostorima za medije moći primiti 15.200 posjetitelja, bit će dovršena sredinom prosinca, tvrde u Ingri, tvrtki koja gradi dvoranu na zagrebačkom Laništu, prema modelu javno-privatnog partnerstva. “Svi problemi koji su se javljali u posljednjih godinu dana, koliko se dvorana gradi, uspješno su riješeni. U rujnu je Ingra promijenila kreditora, tako da financiranje nije upitno, a zbog kratkih rokova, na gradilištu svaki dan radi 900 radnika u tri smjene”, kaže Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre.


Vremenska stiska utjecat će na prekoračenje troškova tako da će Arena Zagreb u konačnici stajati nešto više od predviđenih 87 milijuna eura. Međutim, to Ingri, koja će sljedećih 28 godina od Grada Zagreba i Vlade godišnje za najam dvorane dobivati 7,5 milijuna eura, neće činiti teškoće. Problem bi mogla biti, kažu u Ingri, isplativost tako velike građevine. Jer zasad nije riješeno pitanje upravljanja i održavanja dvorane, za što se prema ugovoru o javno-privatnom partnerstvu mora pobrinuti Grad Zagreb. Naime, u svijetu je uobičajeno da takvim objektima upravljaju za to specijalizirane agencije, koje se brinu o održavanju, a troškove podmiruju organiziranjem komercijalnih događaja, poput koncerata svjetski poznatih glazbenika. U Gradu Zagrebu iz nepoznatih razloga dosad nisu bili zainteresirani za pregovore s agentima koji su pokazivali interes za upravljanje Arenom, pa postoji realna opasnost da ta dvorana u budućnosti veći dio godine zjapi prazna.

Također, u Ingri se pribojavaju kolapsa oko tehničke organizacije utakmica koje će se uskoro održati u Areni. Čude se da nitko iz Organizacijskog odbora Svjetskog rukometnog prvenstva nije kontaktirao s njima u vezi s tehničkim detaljima vezanim uz TV prijenos utakmica. Primjerice, zasad se ne zna gdje će biti postavljene kamere, kakav bi trebao biti raspored svlačionica za igrače, gdje se moraju nalaziti zapisnički stolovi. Isto tako se čini da će se organizacija prodaje i kontrole ulaznica rješavati u posljednjem trenutku, što je nedopustivo.

Za razliku od Zagreba, u Splitu, gdje će se 16. siječnja odigrati prva utakmica Svjetskog rukometnog prvenstva, na vrijeme su riješili taj problem. “Svi radovi na Spaladium Areni, višenamjenskoj dvorani kapaciteta 12.000 sjedećih mjesta, odvijaju GRADSKI VRT, OSIJEK Jedina dvorana čija seGRADSKI VRT, OSIJEK Jedina dvorana čija sese po planu. Ona će biti gotova na vrijeme, i bit će svečano otvorena 16. siječnja 2009., kada počinje Svjetsko rukometno prvenstvo. Time će biti okončana prva faza u izgradnji najvećeg sportsko-zabavno-kulturnog i poslovnog kompleksa u Dalmaciji”, rekao je Željko Žderić, direktor Konstruktor-inženjeringa, jednog od triju investitora koji su se upustili u zajednički projekt izgradnje Spaladium Centra u splitskoj Lori. “Radi se danonoćno i na gradilištu je stalno oko 500 radnika. U tijeku su završni radovi i uređenje dvorane”, istaknuo je glavni inženjer gradilišta Željko Ljutić. “Dvorana će biti spremna za tehnički pregled 1. prosinca 2008., do Božića očekujemo uporabnu dozvolu, a 27. prosinca u njoj će Global Spectrum Europe, tvrtka koja će upravljati Spaladium Arenom, tvrtka Sportski grad TPN i Grad Split organizirati svečani koncert i službenu ceremonija otvaranja i predstavljanja dvorane javnosti.

Otvaranje Svjetskog rukometnog prvenstva i prva utakmica Hrvatska - Južna Koreja odigrat će se upravo u toj dvorani”, naglašava Vice Dodig, tehnički direktor Konstruktor-inženjeringa i član uprave društva Sportski grad TPN, koje su zajedno osnovali Konzorcij, investitori projekta, Konstruktor-inženjering (45 posto udjela), IGH (40 posto udjela) i Dalekovod (15 posto udjela). Konzorcij je osnovan s posebnom namjenom ostvarivanja projekta javno-privatnog partnerstva s Gradom Splitom za izgradnju i upravljanje Spaladium Centrom u sljedećih 30 godina. Investicijska vrijednost ulaganja u cijeli kompleks Spaladium Centra, koji će se sastojati od Spaladium Arene, sportsko-rekreacijskog centra s malom sportskom dvoranom i fitness centrom, trgovačkog centra, poslovnog tornja visine 100 metara s 25 katova i javne garaže s 1500 parkirnih mjesta na 11 etaža, jest oko 150 milijuna eura. Spaladium Centar će biti izgrađen do prosinca 2010. Vrijednost ulaganja u sportski dio kompleksa je 50 milijuna eura. Posebnim ugovorom između Grada Splita i Sportskog grada TPN predviđeno je pravo Grada na korištenje Arene 52 dana godišnje, te obveza Grada da na ime naknade za korištenje svake godine plaća investitorima 3,9 milijuna eura godišnje, od čega će polovicu toga iznosa snositi Republika Hrvatska.

“Bilo je nužno projektirati, izgraditi, osmisliti, financirati i upravljati Spaladium Arenom u idućih 30 godina”, istaknuo je Vice Dodig. “Budući da nitko u Hrvatskoj nije imao iskustva u tim poslovima, Sportski grad TPN, kao posebna tvrtka za ukupnu realizaciju i vođenje projekta, krenuo je još u veljači ove godine u potragu za glavnim menadžerom Arene. Takve smo partnere našli u SAD-u i među tri najreferentnije tvrtke u svijetu odabrali smo Global Spectrum iz Philadelphije, s kojom smo u svibnju ove godine počeli pregovore, a 3. studenog ove godine u Splitu potpisali i ugovor. Naime, ugovor o upravljanju Spaladium Arenom u idućih deset godina Sportski grad TPN je potpisao s tvrtkom Global Spectrum Europa, novom tvrtkom koju su osnovali Global Spectrum iz Philadelphije i konzorcij NEC Group iz Birminghama u Velikoj Britaniji”, rekao je Vice Dodig.

TROY FLINN, Todd Wickner, Phil Mead i Michael Sauers iz Global Spectruma s Vedranom Tudor i Andrianom Petkovićem iz IGHTROY FLINN, Todd Wickner, Phil Mead i Michael Sauers iz Global Spectruma s Vedranom Tudor i Andrianom Petkovićem iz IGHIzmeđu tvrtke AEG, koja je vlasnik L.A. Lakersa i prava na američke ugovore Davida Beckhama, i Global Spectruma, koji je vlasnik 76-ersa iz Philadelphije, Sportski grad se odlučio za ove potonje, jer je Global Spectrum vodeća tvrtka u upravljanju višenamjenskim arenama, konferencijskim centrima i stadionima s 30 godina uspješnog rada. Trenutačno upravlja sa 78 velikih sportskih objekata, u kojima su prošle godine organizirali 9700 događanja s 21,7 milijuna posjetitelja. Ugovorom se Global Spectrum Europa obvezala od 1. siječnja 2009. u prvoj godini rada Spaladium Arene organizirati 90 događanja, koncerata, sportskih događaja, showova, obiteljskih zabava, komercijalnih regionalnih i međunarodnih sajmova, prezentacija, promocija. Spaladium Arena je prva arena u kontinentalnom dijelu Europe kojom će upravljati, pa je to za američku tvrtku poseban izazov. Global Spectrum je za 2009. predvidio atraktivna događanja, a već pregovara o nastupu showa “Disney on ice”, Harlem Globetrottersa i The Blue Man Group. Osim toga, novi menadžer Arene pružat će usluge cateringa, održavanja Arene i prateće infrastrukture, brigu o sigurnosti, čišćenju i hortikulturnom održavanju. U trećoj i četvrtoj godini upravljanja Arenom, Global Spectrum je dužan organizirati oko 150 događaja.

Drukčiji model javno-privatnog partnerstva rezultirao je drukčijim ishodom i trenutačnim stanjem u upravljanju dvoranama u Zagrebu i Splitu. U Splitu se o upravljanju, iskoristivosti i održavanju brinu investitori, odnosno Konzorcij, koji je odabrao menadžera. U Zagrebu je gospodarenje i upravljanje briga Grada, koji na temelju provedenog natječaja tek treba odabrati upravljača zagrebačkom Arenom. I dok su u Splitu poznate sve obveze investitora, svi poslovi i stanje u kojem dvorana mora biti predana u uporabu, to u Zagrebu nije slučaj. “U stalnom kontaktu s Hrvatskim rukometnim savezom i Organizacijskim odborom prvenstva, kroz stalnu koordinaciju, u potpunosti je poznato koje sve zahtjeve mora ispuniti Arena do početka Svjetskog rukometnog prvenstva. Primjerice, pozicije zapisničkih stolova, izgled i raspored svlačionica za igrače, postolja za TV kamere ili organizacija prodaje i kontrole karata. Naša je obveza predati kompletno dvoranu, tehnički suport i popis opreme za normalno odvijanje svjetskog prvenstva”, ističe Vice Dodig. Očito postoji razlika u ozbiljnosti pristupa poslu i organizaciji tako velikog sportskog događaja kad je riječ o privatnim investitorima, koji snose i najveći rizik u izgradnji i osmišljavanju upravljanja višenamjenskim objektima, i Grada, koji je vlasnik novog reprezentativnog sportsko-zabavnog objekta.

SPALADIUM ARENA Vice Dodig, Željko Žderić i Željko Ljutić iz Konstruktora, tvrtke koja gradiSPALADIUM ARENA Vice Dodig, Željko Žderić i Željko Ljutić iz Konstruktora, tvrtke koja gradiOdnos Sportskog grada s Gradom Splitom uključuje nastojanja da KK Split u Spaladium Areni postane “home club”, odnosno da sve službene utakmice košarkaši Splita igraju u splitskoj Areni. U tom odnosu Sportski grad će preuzeti i posebnu brigu o KK Split. Upravo zahvaljujući angažiranju Global Spectruma za upravitelja Spaladium Arene predsjednik KK Split Dino Rađa otputovao je u SAD kako bi se uspostavila partnerska suradnja sa 76-ersima iz Philadelphije. Suradnja će uključivati marketing, razmjenu i posudbu igrača, odlazak mladih splitskih košarkaša u američke kampove, te organizaciju novih zajedničkih košarkaških kampova u Hrvatskoj. Global Spectrum je ocijenio da se Spaladium Centar, kad za dvije godine bude u cijelosti dovršen, može uspješno nositi s konkurencijom svih velikih mediteranskih i europskih centara iste namjene, te da ima sve predispozicije da postane najprepoznatljiviji mediteranski gospodarski, sportski, kulturni i zabavni centar.

Osim splitske i zagrebačke, prema modelu javno-privatnog partnerstva gradi se i dvorana u Varaždinu, vrijedna 180 milijuna kuna. Ta će dvorana biti otvorena 6. prosinca i prema svemu sudeći zvat će se Vindija. Kako doznajemo, varaždinska mljekarska industrija će Gradu za to plaćati godišnje 1,5 milijuna kuna, čime će se dijelom financirati najam.
Jedina dvorana čiju izgradnju u cijelosti financira Vlada je ona u Osijeku. Stoga će prije svega biti namijenjena održavanju nastave tjelesne i zdravstvene kulture srednjih škola koje nemaju sportske dvorane, te za članove osječkih sportskih klubova i rekreativce. Za tu svrhu iz proračuna je izdvojeno 200 milijuna kuna. Grad Poreč jedini sam financira izgradnju dvorane s time da država u financiranju sudjeluje posredno jer je ustupila zemljište u predjelu Facinka u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, gdje će se graditi veliki trgovački lanci.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika