12.11.2008. / 09:07

Autor: Hrvoje Šimičević

Sastanak s Mesićem i Sanaderom

Olli Rehn prvi put u Hrvatskoj nakon izvješća Europske komisije

"Posjet povjerenika Hrvatskoj dolazi u važnom trenutku odnosa između EU i Hrvatske, nakon objavljivanja izvješća o napretku Hrvatske i prijedloga za indikativni i uvjetni raspored za dovršetak pregovora s EU", stoji u priopćenju Delegacije EK

Povjerenik za proširenje Europske Unije Olli Rehn, danas dolazi u službeni posjet Hrvatskoj. "Posjet povjerenika Hrvatskoj dolazi u važnom trenutku odnosa između EU i Hrvatske, nakon objavljivanja izvješća o napretku Hrvatske i prijedloga za indikativni i uvjetni raspored za dovršetak pregovora s EU", stoji u priopćenju Delegacije EK u Hrvatskoj. Europska komisija je, podsjetimo, prošlog tjedna u svom izvješću, ujedno posljednjem za vrijeme mandata sadašnjeg ustroja; Hrvatskoj dala do znanja kako se pristupni pregovori mogu okončati do kraja 2009. godine.

Ova je retorika, ujedno ponovljena u nekoliko navrata od strane europskih diplomata, duboko i gotovo jedino uvjetovana reformskim rezultatima u svim otvorenim poglavljima koje bi hrvatska strana do rečenog razdoblja trebala napraviti. "Povjerenik će razmijeniti stajališta s kolegama o hrvatskom napretku na putu za EU. On će ohrabriti hrvatske dužnosnike da ojačaju reformske napore paralelno s procesom pregovora, kako bi se ubrzao napredak u skladu s indikativnim rasporedom prema punopravnom članstvu u EU.

Iako je Europska komisija recentnim izvješćem po prvi puta spomenula moguće razdoblje okončavanja svih pregovora s Hrvatskom, konkretni datum zaključenja posljednje faze pregovora između Hrvatske i Unije i dalje nije donesen, jer je uvjetovan brojnim preprekama koje Hrvatska mora razriješiti. Iako je na stranicama izvješća koje se odnose na Hrvatsku, naglašeno kako je prema planu moguće završavanje svih tehničkih dijelova pregovora do kraja 2009. godine, te je u tom smjeru objavljen i hodogram nastavka pregovora; nigdje se izrijekom ne spominje da je to i rezolutna odluka Komisije.

Čak štoviše, iz Europske Unije dali su očigledan signal Hrvatskoj vladi kako o njima ovisi hoće li se i na koji način sami pregovori privesti kraju, te da o Hrvatskoj strani ovisi koji će datum biti predviđen za zatvaranje svih poglavlja. Reforma pravosuđa, snažnije antikorupcijske mjere, efikasan način da se ubrza povratak izbjeglih Srba, borba protiv organiziranog kriminala te restrukturiranja brodogradilišta, i dalje ostaju najveći izazovi za Sanaderovu vladu u nadolazećim mjesecima.

"Hrvatska će morati provesti ekonomske i političke reforme s naglaskom na pravosuđe i javnu upravu, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, te osigurati kontinuirani napredak na pravima manjina i povratku izbjeglica", navodi se u priopćenju. Prema najavama, Rehn će se danas sastati sa najvišim državnim dužnosnicima. Osim s premijerom Ivom Sanaderom, Rehn će se sastati i sa članovima Vlade. Potom će ga primiti i predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, kao i svi najvažniji odbori za euroatlantske integracije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika