12.11.2008. / 19:31

Autor: Petra Horvat

SAD

Objavljena imena Obaminih savjetnika za Pentagon i State Department

Za pripreme prijenosa vlasti na Obaminu administraciju, do predsjedničke inauguracije 20. siječnja 2007., ostalo je 70 dana

Sama Nunna, bivšeg predsjednika senatskog Odbora za oružane snage, Barack Obama je izabrao kao glavnog savjetnika za prijenos vlasti u Pentagonu.

Glasnogovornica Obaminog tima, Stephanie Cutter, kazala je kako je Nunn, bivši senator iz Georgije, ranije spominjan kao mogući potpredsjednički partner novoizabranog američkog predsjednika. Glasnogovornica je kazala i da će Nunn u procesu tranzicije Ministarstva obrane imati neformalnu ulogu visokog savjetnika.

Izvori iz administracije su otkrili da će visoki Obamin savjetnik u tranziciji State Departmenta biti i bivši državni tajnik Warren Christopher.

Obamin trazicijski ured za nacionalnu sigurnost surađivat će s administracijom Georgea W. Busha na preuzimanju vođenja ratova u Iraku i Afganistanu, i složenih diplomatskih odnosa sa Sjevernom Korejom, Rusijom i drugim zemljama. Tko će biti ministar obrane i državni tajnik, još nije objavljeno.

Uz Nunna i Christophera, dio Obaminog 'trusta mozgova' biti će i znatan broj dužnosnika administracije bivšeg američćkog predsjednika Billa Clintona, među kojima je i bivši dužnosnik State Departmenta James Steinberg, za kojeg se pretpostavlja da će biti imenovan na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Veliki ured za tranziciju u Pentagonu vjerojatno će uključivati i bivšeg Clintonova tajnika Ratne mornarice Richarda Danziga, kao i tadašnjeg revizora tog ministarstva Billa Lynna. Moguće je očekivati kako će njihova imena biti objavljena krajem tjedna.

"Postoji puno dezinformacija. Marljivo radimo na sastavljanju ekipa za tranziciju i očekujemo da će one do kraja tjedna biti objavljene i u ministarstvima", kazala je glasnogovornica Stephanie Cutter.

Wendy Sherman i Tom Donilon, dužnosnici State Departmenta iz Clintonova razdoblja, spominju se kao članovi tranzicijske ekipe u tom ministarstvu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika