13.11.2008. / 15:14

Autor: Petra Horvat

Prijedlog sindikata

HUS: 'Privatizaciju brodogradilišta treba privremeno obustaviti'

HUS je najavio da će, ukoliko se i krene u privatizaciju brodogradilišta, od Hrvatskog sabora zatražiti davanje čvrstog jamstva da ona neće biti provedena prema principima Europske komisije

Hrvatska udruga sindikata (HUS) danas je istaknula kako smatra da bi privatizaciju brodogradilišta trebalo privremeno obustaviti zbog globalnih okolnosti. Također, od saborskih su klubova zatražili hitnu raspravu o toj temi.

"Stav Europske komisije o tome kako je pri privatizaciji brodogradilišta novac jedini čimbenik s kojim se treba rukovoditi je protuzakonit, obzirom da bi se trebalo voditi računa o očuvanju maksimalnog broja produktivnih radnih mjesta", izjavio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

HUS je najavio da će, ukoliko se i krene u privatizaciju brodogradilišta, od Hrvatskog sabora zatražiti davanje čvrstog jamstva da ona neće biti provedena prema principima Europske komisije. Jučerašnju najavu premijera Sanadera o zamrzavanju plaća Matijašević je ocijenio "palijativnom mjerom koja je prihvatljiva jedino u okviru sveobuhvatnih mjera".
Među tim mjerama, smatra, nalazi se i smanjenje udjela prehrane u potrošačkoj košarici, smanjenje dužnosničkih i menadžerskih plaća, zamrzavanje samo iznadprosječnih plaća i dr.

"HUS je pokrenuo i inicijativu za donošenje Zakona o osobnom bankrotu, kojim bi se pomoglo prezaduženima u trenutku kada više nisu u stanju podmiriti svoje tekuće obveze", rekao je Matijašević. Prijedlog HUS-a je da bi postupak mogao inicirati dužnik ili netko od njegovih vjerovnika, a raspolaganje dužnikovom imovinom ograničila bi ovlaštena osoba.

"Ovlaštena osoba ograničila bi raspolaganje imovinom prezaduženim osobama kako bi njihove financije donijela u red, bilo da se dio dugova otpiše ili da se svi dugovi podmire", rekao je pravni savjetnik HUS-a Miroslav Brzica.
Brzica je pojasnio da bi prezadužena osoba tada dobila priliku za nov početak već nakon tri do šest godina, a kontrolu postupka vodio bi Općinski sud.

Kao prednost osobnog stečaja navedeno je da bi se umjesto ovršnih i drugih postupaka kojima je prezaduženi izložen, o svim njegovim dugovima odlučivalo u jednom postupku. U tom bi slučaju troškovi stečajnog postupka bili manji, kao i trošak države.

Vezane vijesti

HUS i Sindikat metalaca traže sastanak s Vladom oko brodogradilišta

HUS i Sindikat metalaca traže sastanak s Vladom oko brodogradilišta

Hrvatska udruga sindikata i Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat poslali su otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade i ministru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika