13.11.2008. / 16:18

Autor: Katarina Zorić

Milanovićeva ocjena premijerovog "New Deala"

"Nije novi dogovor nego staro guljenje"

"Što se tiče mjera štednje i stezanja remena o kojem je jučer bilo riječi, a koje smo u SDP-u spomenuli još prije tjedan dana i upozorili da se situacija mora shvatiti krajnje ozbiljno, drago nam je da je to jučer rekao i premijer", rekao je Milanović

Čelnik SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se danas na konsenzus oko mjera štednje koje je premijer Ivo Sanader nazvao "New Deal"  i ocijenio kako je za njega prikladniji naziv "Old Peel". "U našem slučaju toga nema, ovo su samo mjere štednje koje su nužne u situaciji u koju smo dovedeni zahvaljujući lošem radu u zadnjih pet godina", ustvrdio je Milanović i objasnio da je američki "New Deal" nastao u prvih 100 dana vlasti Franklina Roosevelta, a hrvatski nakon pet godina još nema ni svoje obrise. "Ovo nije toliko 'New Deal' (novi dogovor), ovo je više 'Old Peel' (staro guljenje)", smatra Milanović.

"Što se tiče mjera štednje i stezanja remena o kojem je jučer bilo riječi, a koje smo u SDP-u spomenuli još prije tjedan dana i upozorili da se situacija mora shvatiti krajnje ozbiljno, drago nam je da je to jučer rekao i premijer", rekao je Milanović.

Na pitanje novinara je li ga premijer Sanader s tim u vezi kontaktirao i bi li ga Milanović podupro, predsjednik SDP-a je izjavio kako su u stranci spremni razgovarati. "Sad s jedne strane imamo mjere štednje, stezanje remena, a s druge strane imamo najavljenu tzv. reformu zdravstva, u stvari običan pokušaj financijske sanacije koji će dodatno udariti na džepove onih koji imaju u pravilu malo, a te dvije stvari ne idu zajedno", rekao je Milanović i naglasio kako nitko nije tražio potporu opozicije prije nego što su najavljene mjere štednje.

"Štednja je potrebna, stegnuti remen kada dođe do teške situacije može svatko, međutim u ovom tzv. 'New Dealu' ne vidimo ni jedno proaktivno rješenje koje daje odgovor na pitanje što će biti za dvije godine, za tri godine i po čemu će Hrvatska za pet ili deset godina biti 28. uspješna članica Europske unije, a ne država koja će se boriti od danas do sutra", kazao je Milanović.

O mogućoj potpori prijedlogu proračuna koji će sadržavati mjere štednje Milanović je rekao da će tek kad proračun dođe do Sabora moći razgovarati o konkretnim prijedlozima i rješenjima Vlade. "Ovo je zasad jasna politička najava i znamo barem koje je stajalište", zaključio je Milanović.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika