14.11.2008. / 10:31

Autor: Nacionalova redakcija

Umirovljeni general na ispitivanju

Rojs davao iskaz Državnom odvjetništvu više od pet sati

Rojsov stan je navodno prije dva dana policija detaljno pretraživala, a za sada nije točno poznato što su tražili. Neslužbeno, moglo bi biti riječ o zanimanju policije za Rojsove podatke o Domovinskom ratu, odnosno njegova saznanja o topničkim dnevnicima iz akcije Oluja

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs došao je jutros u policijsku postaju u sjedište kriminalističke policije Heinzelovoj ulici na obavijesni razgovor. Rojsov stan je navodno prije dva dana policija detaljno pretraživala, a za sada nije točno poznato što su tražili. Neslužbeno, moglo bi biti riječ o zanimanju policije za Rojsove podatke o Domovinskom ratu, odnosno njegova saznanja o topničkim dnevnicima iz akcije Oluja.

Naime, prije mjesec dana, policija je bila kod Rojsa, nedugo nakon što se Jadranka Kosor sastala sa glavnim tužiteljem Međunarodnog suda u Haagu Sergeom Brammertzom.

Rojsov odvjetnik Željko Olujić tvrdi da mu nije poznato zbog čega policija želi razgovarati s njegovim klijentom, a nije mu ni poznato je li Ljubo Ćesić u međuvremenu uhićen.

Podsjetimo, protiv Ljube Ćesića Rojsa trenutačno se vodi sudski postupak  zbog navodne zlouporabe od 5,5 milijuna kuna, koju je Rojs počinio otpisavši dug Hrvatskom dragovoljcu.

Rojs se u Državnom odvjetništvu zadržao pet i pol sati, od čega je pet sati i dvadeset minuta davao iskaz o dokumentaciji vezanoj uz 66. pukovniju HV-a.

"U jutro sam se pojavio u središtu kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici zbog poziva na obavijesni razgovor koji sam primio jučer poslijepodne. U policiji su mi rekli da se javim Državnom odvjetništvu, što sam i učinio. Tamo smo bili pet i pol sati, od čega sam ja govorio pet sati i dvadeset minuta", kazao je Rojs.

Državno odvjetništvo je potvrdilo Rojsovu izjavu. "Ćesić Rojs je kod jednog od zamjenika glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića detaljno obrazložio dokumentaciju koju j edva dana ranije predao policiji", istaknula je glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

Glasnogovornica je objasnila da je Ćesić prije dva dana policiji predao dokumentaciju koja se odnosi na 66. pukovniju s obzirom da se u ponedjeljak održava prvo ročište nakon njegove tužbe protiv Republike Hrvatske.

Kako je rekao Rojs, državu je tužio zbog statusa djelatnika 66. pukovnije te duga prema djelatnicima koji je prije tri godine, kada je podigao tužbu, navodno iznosio više od 540 milijuna kuna. Prema njegovoj procjeni, dug je s kamatama sada veći od tri milijarde kuna, a kao svjedoke u ovom postupku pozvao je Ivu Sanadera, Juru Radića i Marinu Matulović Dropulić.

Najavio je i da će nakon toga državu tužiti  i za automobile, helikoptere i sve druge pokretnine 66. pukovnije koja je trebala biti okosnica inženjerije HV-a.

"Policija je prije tri dana dokumentaciju tražila u svim prostorijama koje koristim, od podruma do garaža, a 4. listopada su tražili topničke dnevnike u vezi granatiranja Knina", rekao je Rojs.


Vezane vijesti

Ćesić Rojs ponovno tvrdi da nije kriv

Ćesić Rojs ponovno tvrdi da nije kriv

Bivši saborski zastupnik i pomoćnik ministra obrane, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs danas je na početku ponovljenog suđenja kazao da se ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika