14.11.2008. / 11:46

Autor: Hrvoje Šimičević

Optužbe za mito

Uhićen bivši direktor Patrije u Finskoj

Osim što je sudjelovao u aferi Patria, Wiitakorpia se navodno tereti da je bio uključen u industrijsku špijunažu

Bivši predsjednik uprave Patria grupe Jorma Wiitakorpi uhićen je zbog sumnje da je bio uključen u priču oko davanja mita u iznosu od 21 milijuna eura slovenskim dužnosnicima, koji su tako dobili 280 milijuna eura vrijednan posao isporuke oklopnih vozila. Prema navodima finskih medija, Wiitakorpi će biti zadržan u pritvoru do početka suđenja. Uhićen je i drugi, zasada neimenovani zaposlenik Patrije, koji je navodno trenutačno na poziciji direktora marketinga. Osim što je sudjelovao u aferi Patria, Wiitakorpija se navodno tereti da je bio uključen u industrijsku špijunažu.

Podsjetimo, Wiitakorpi je u kolovozu dao ostavku na čelno mjesto Patrije, nakon što je finska televizija YLE u emisiji "Istina o Patriji", iznijela tvrdnje da je Patria preko posrednika u Austriji isplatila 21 milijuna eura nezakonitih provizija Slovencima koji su utjecali na zaključivanje posla, pri čemu se pozivala na neimenovane izvore u toj kompaniji i izvore vezane na istragu koju vodi finska policija. Najviše odjeka u javnosti, emisija je imala zahvaljujući tezi kako je u cjelokupnu aferu bio uključen i bivši slovenski premijer Janez Janša.

On se u još neobjavljenim dokumentima navodno spominje kao "osoba J". Finski istražitelji posljednjih su mjeseci provodili detaljnu istragu u slučaju Patria, a sad se očekuje podizanje optužnice u aferi vrijednoj 20-ak milijuna eura. Cjelokupni skandal aktualiziran je u svibnju ove godine. Otkriveno je da finska policija, temeljem dojave austrijskog Interpola, već mjesecima vodi široku antikorupcijsku akciju, a početkom ljeta uhapšeni su i neki Patrijini direktori koji su sudjelovali u sklapanju posla sa Slovenijom.

U Hrvatskoj je Patria pobijedila na natječaju za opremanje Hrvatske vojske borbenim oklopnim vozilima, a ugovor o distribuciji o nabavi 84 vozila AMV-a 8x8 potpisan je u listopadu, dok je pred potpisivanjem ugovor o dodatna 42 vozila AMV 8x8 za potrebe hrvatskih oružanih snaga. Za razliku od Slovenije, u poslu sklopljenom s Hrvatskom, nije bilo nikakvih skandala ili optužbi za korupciju. U razgovoru s Nacionalovim novinarom, Wiitakorpi je u svibnju ove godine, tjedan dana nakon što je policija počela s ispitivanjima i detaljnom pretragom Patrijine dokumentacije, istaknuo kako jamči da su njegovi zaposlenici nevini, ističući da je moguće kako je to priredila konkurencija koja je izgubila na slovenskom natječaju.

Vezane vijesti

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Danas u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, Ðuro Đaković Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika