14.11.2008. / 12:58

Autor: Robert Bajruši

Tjedna propovijed

Sretni vam krizni blagdani

Parafrazirajući staru Krležinu izreku prema kojoj "Balkan prestaje kod hotela Esplanade", moglo bi se zaključiti kako aktualna gospodarska kriza nestaje u ovdašnjim shopping centrima. U to se može uvjeriti svatko tko ovih dana, bar nakratko, posjeti Avenue Mall, King Cross, Mercator ili City Center One. Kada bi se ekonomska situacija ocjenjivala prema potrošnji u trgovačkim megacentrima, zaključak bi bio nedvosmislen: kriza svjetskog gospodarstva zaobišla je Hrvatsku.

Nažalost, posve je izvjesno da je stvarnost potpuno drukčija. Vlada do sredine prosinca odgađa donošenje prijedloga državnog proračuna, bitno se usporavaju ili odlažu infrastrukturni projekti kao što su Pelješki most ili autocesta Zagreb-Sisak, o modernizaciji Hrvatskih željeznica nema ni govora, a slijede i bolne odluke koje će pogoditi veliku većinu stanovništva. Predloženo je zamrzavanje plaća, što direktno dovodi do pada standarda, odlasci liječniku i pregledi više neće biti besplatni, a tek treba vidjeti u kojoj će mjeri štednja zahvatiti povlastice koje je Sanaderova ekipa osigurala bivšim braniteljima, umirovljenicima i poljoprivrednicima. Kada se ovome dodaju obveze na temelju pregovora s Europskom unijom, poput zatvaranja većine brodogradilišta i gašenja nekih socijalnih povlastica, treba biti realan i priznati - rijetki su oni koji bi u ovakvim okolnostima željeli biti u koži Ive Sanadera.

S druge strane, još je manje onih koji će žaliti aktualnog premijera. Sanader nije mogao utjecati na svjetsku krizu i propast Lehman Brothersa, ali tijekom posljednje petoljetke, potpuno autonomno je donosio odluke o svemu što se dešavalo u Hrvatskoj. Zato je došlo vrijeme za preispitivanje rezultata HDZ-ovih koalicijskih vlada, koje vode državu od 2004. do danas.

Bez obzira na političke preferencije, malo je razloga za zadovoljstvo. U to spada dovršetak pregovora o ulasku u NATO, prekid veza s ekstremno desnim ideologijama, i bolji odnosi s ovdašnjim nacionalnim manjinama. Hvalevrijedni potezi, ali nedovoljni za prolaznu ocjenu Sanaderove vlasti.

Nasuprot ovome, nepobitno je kako izvršna vlast u proteklih pet godina nije poduzela ništa čime bi ubrzala gospodarski rast, i tako djelovala na značajniji porast standarda. Sve donedavno, bruto društveni proizvod rastao je po stopi od 4-5 posto, i to uglavnom po inerciji i bez posebnih vladinih mjera. Hrvatska ima turizam, nešto industrije i trgovine, i s takvom bazom, nije trebalo previše mudrosti da se postigne umjereni rast. Ali za kopiranje često spominjanog irskog modela, Sanader i njegova ekipa nisu imali ni ideja niti sposobnosti. Slično se ponovilo i u pregovorima s Europskom unijom, koji su spori - premda djelomice i uslijed unutarnjih odnosa koji vladaju u EU - i vrlo je upitan njihov završetak u idućoj godini. Za inertnost i prekoračenje svih pregovaračkih rokova, odgovornost mora snositi isključivo vladajuća koalicija.

Predložena štednja je ispravna, ali prekasna mjera. Posebno kada se uzme u obzir da je za vrijeme Sanaderova premijerskog mandata, državni proračun povećan za nekoliko desetaka milijardi kuna, iako ovakav rast nije pratilo jačanje gospodarstva. Sada je Vlada prisiljena oduzimati onima kojima je nedavno davala, i odricati se megalomanskih obećanja i nerentabilnih investicija. U takvim okolnostima, legitimno je zapitati može li aktualna vlada uspješno voditi Hrvatsku kroz krizu koja je još uvijek daleko od kulminacije.

Vezane vijesti

Komentar dana: Ivo Sanader - posljednji hrvatski optimist

Komentar dana: Ivo Sanader - posljednji hrvatski optimist

Nije to bilo najboljih 365 dana u životu Ive Sanadera. Uzmu li se u obzir obećanja koja je podijelio u siječnju 2008. prilikom formiranja vlade u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika