14.11.2008. / 19:09

Autor: Petra Horvat

Okružni sud u Beogradu

Svjedok iz Hrvatske dao iskaz o mučenju hrvatskih civila u Lovasu

Kuvajdžić je kazao da su hrvatske civile tukli i zlostavljali fizički i psihički, te da su ljude odvodili iz zatvora nakon čega se više nisu vraćali

Josip Kuvajdžić, svjedok iz Hrvatske, danas je pred beogradskim Okružnim sudom, na suđenju optuženicima za ratni zločin nad Hrvatima u selu Lovasu 1991., izjavio da su mještani hrvatske nacionalnosti mučeni i fizički i psihički, a neki i ubijeni.
"Tukli su ih i zlostavljali i fizički i psihički. Iz zatvora su ljudi izvođeni i nisu se vraćali", rekao je svjedok Kuvejdžić.

Svjedok tvrdi da o stradanju civila u minskom polju nema neposrednih saznanja, no da je o tome saznao iz priča preživjelih stanovnika Lovasa. "Petar Vuleta, jedan od preživjelih, rekao mi je kako je vjerovao da idu na rad u vinograd. Kada su došli do polja djeteline naređeno im je da ju nogama razgrću i tada im je bilo sve jasno", kazao je.

Kada se tijekom napada na Lovas 10. listopada 1991. čula pucnjava i granatiranje, tvrdi Kuvajdžić, bio sam kod kuće s obitelji, u podrumu, a nakon nekog sam vremena vidio kod susjeda dvadesetak osoba koje su sjedile na klupi.

"Netko je pokušao ući i u moju kuću, no čuo sam riječi: 'Ne moraš, tu je sve u redu'. Te me večeri pozvao trećeoptuženi Milan Radojčić i rekao da mora nositi bijelu vrpcu oko ruke kako bi se znalo tko je domaći", kazao je svjedok. Objasnio je kako se to odnosilo isključivo na hrvatsko stanovništvo, čije su kuće također bile obilježene bijelim tkaninama, te da se naredbodavcima u Lovasu smatralo Radojčića i prvooptuženog Ljubana Devetaka.

"Dok sam radio na održavanju agregata u zadruzi nisam se smio kretati po selu, ali sam čuo za ubojstva. Moja je obitelj jednom bila na nišanu Milenka Rudića, Milete Radovića i još triju nepoznatih osoba", tvrdi Kuvajdžić. Objasnio je da su u njegovu kuću došli tražiti oružje, zbog sumnje da se od tamo pucalo, te da su držali njegovu suprugu i djecu na nišanu.
"Čuo sam da je netko rekao: 'Ako nešto nađete, pucajte'", rekao je Kuvajdžić.

Pred vijećem Okružnog suda dao je iskaz i o onome što zna u vezi pogubljenja Stjepana Luketića i njegove supruge. "Bio sam u zgradi policije kada su Stjepan Luketić i njegova supruga dovedeni na saslušanje. Netko je pitao zašto su dovedeni, zašto nisu odmah ubijeni. Nakon toga se čuo pucanj, a sutradan su nađeni mrtvi", kazao je, no nije se mogao sjetiti imena osoba koje su to učinile. Vijeće ga je nakon toga podsjetilo da je u istrazi rekao da je to bio optuženi Petronije Stevanović, a Kuvajdžić je rekao kako stoji iza svoje izjave.

Četiri predstavnika tadašnjih lokalnih vlasti optuženi su za zločine u Lovasu. Četvorica optuženih bivši su pripadnici JNA, a šestorica pripadnici postrojbe "Dušan silni". Optuženike se tereti da su tijekom napada na Lovas 10. listopada 1991. ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. listopada ubijene su i 23 osobe u improviziranim zatvorima.

Također, tereti ih se da su 18. listopada načinili živi štit od civila i natjerali ih da koračaju kroz minsko polje, od čega su poginule 22 osobe, a 12 ih je ranjeno. U optužnici se navodi kako su u sporadičnim izgredima stradala još tri civila. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika