15.11.2008. / 10:21

Autor: Katarina Zorić

Summit skupine G-20 u Washingtonu

Bliži sporazumu o nadzoru, nego o regulaciji financijskih tržišta

Prvi summit skupine G-20 započeo je jučer radnom večerom u Bijeloj kući, a danas se nastavlja petosatnom raspravom iza zatvorenih vrata u Nacionalnom muzeju graditeljstva, nakon čega se očekuje zajednička izjava sudionika

Svjetski čelnici okupljeni na summitu skupine G-20 u Washingtonu, približili su se sporazumu o sustavu ranog upozoravanja na financijske slabosti, obvezi za uvođenje strožih računovodstvenih pravila i drugim skromnim koracima kako bi počeli obnavljati stabilnost u krizi koja prijeti oduzimanjem sredstva za život milijardama ljudi diljem svijeta.

Prvi summit skupine G-20 započeo je jučer radnom večerom u Bijeloj kući, a danas se nastavlja petosatnom raspravom iza zatvorenih vrata u Nacionalnom muzeju graditeljstva, nakon čega se očekuje zajednička izjava sudionika.

Diplomatski izvori navode kako su čelnici na putu da odobre mjere koje bi učinile svjetski financijski sustav odgovornijim prema ulagačima i transparentnijim prema regulatorima. Članovi skupine G-20 vjerojatno će podržati mjere koje se već poduzimaju kako bi se ublažila globalna recesija, uključujući povećanje vladinih poticaja i dodatnu gotovinu za Međunarodni monetarni fond, rekli su ekonomisti za agenciju Bloomberg.

Sudionici skupa trebali bi prikriti neslaganje između SAD-a i europskih vlada oko budućeg oblika međunarodnog financijskog sustava, prebacujući daljnje rasprave za idući summit, u rano proljeće, nakon što novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama u siječnju stupi na dužnost.

Neimenovani izvori rekli su za agenciju AP da je blizu sporazum oko poziva za akcijski plan za poboljšanje međunarodnog nadzora financijskih tržišta. Također se očekuje da će čelnici G-20 podržati donošenje djelotvornijih pravila za utvrđivanje vrijednosti tvrtki, što je slabost koja se smatra dijelomice odgovornom za sadašnju krizu. Kako se trenutno čini, američki pristup o jačanju međunarodnog nadzora nad financijskim tržištima ima prevlast nad željom europskih čelnika za strožom međunarodno nametnutom regulacijom tržišta.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika