15.11.2008. / 12:29

Autor: Katarina Zorić

Odbijenica

HUS ne pristaje na zamrzavanje plaća

Navodi se da se reguliranje plaća treba prepusti socijalnim partnerima kroz kolektivno pregovaranje u kojem se od poslodavaca traži reduciranje broja i visine managerskih ugovora

Prijedlog hrvatske Vlade o zamrzavanju plaća za 2009. godinu neprihvatljiv je za Hrvatsku udrugu sindikata. U današnjem priopćenju, HUS navodi da su u svojim sindikatima diljem Hrvatske proveli rasprave o predloženim kriznim mjerama Vlade RH te su zaključili kako je u situaciji kada 60 posto zaposlenih prima ispodprosječnu plaću, a koja nije dostatna za preživljavanje, Vladin prijedlog neprihvatljiv.

HUS je od Vlade zatražio da provede nužno potrebnu štednju i racionalizaciju i to tako da smanji dužnosničke plaće i mirovine te da ukine "brojne nezaslužene benefite i povlastice".Sindikat traži i da Vlada, kontrolirajući i sprječavajući uvoz te potičući domaću poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju, potencira smanjenje cijena hrane.

Također HUS zahtijeva i da Vlada u pregovorima s bankama zaštiti kamate po kreditima građanstvu i da se osiguravaju nužno potrebna likvidna sredstva za održavanje proizvodnje, a od tijela lokalne uprave traži da smanji i zamrzne cijene komunalnih usluga.

Navodi se da se reguliranje plaća treba prepusti socijalnim partnerima kroz kolektivno pregovaranje u kojem se od poslodavaca traži reduciranje broja i visine managerskih ugovora. HUS dodaje i da dio profita koji se "bahato koristi za osobnu potrošnju" treba usmjeriti u nužno povećanje radničkih plaća. Radi zaštite svih zaposlenih u Hrvatskoj, HUS traži dogovor o žurnoj izradi Općeg kolektivnog ugovora, stoji na kraju priopćenja.

Novi sastanak Vlade, HUP-a i sindikata najavljen je za ponedjeljak. U srijedu je Vlada socijalnim partnerima predložila zamrzavanje svih plaća u državi na godinu dana s obzirom na utjecaj globalne financijske krize i na Hrvatsku. Jučer su taj prijedlog odbacili Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati, a Hrvatska udruga poslodavaca je Vladin prijedlog javno poduprla.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika