16.11.2008. / 10:41

Autor: Katarina Zorić

Raketni štit

Medvedev spreman za razgovor sa SAD-om

"Ne postoji povjerenje u rusko-američkim odnosima, povjerenje potrebno za borbu s međunarodnim izazovima i jačanje međusobnih veza", kazao je Medvedev u Washingtonu nakon skupa 20 svjetskih gospodarskih sila

Ruski predsjednik Dmitry Medvedev nada se da novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama može pomoći u poboljšanju međusobnog povjerenja narušenog sukobom oko proturaketne obrane i rata u Gruziji.

Napomenuo je da je Rusija spremna za kompromis oko američkih planova postavljanja raketnog štita u Istočnoj Europi te obećao da će se suzdržati od mogućeg vojnog odgovora na taj projekt.

"Ne postoji povjerenje u rusko-američkim odnosima, povjerenje potrebno za borbu s međunarodnim izazovima i jačanje međusobnih veza", kazao je Medvedev u Washingtonu nakon skupa 20 svjetskih gospodarskih sila.

Iako su bivši ruski predsjednik Vladimir Purin i američki predsjednik George W. Bush imali imali prijateljski odnos koji je pomogao smanjenju napetosti između dvije zemlje, ruska vojna operacija u Gruziji ponovno je dovela do zahlađenja odnosa između Washingtona i Moskve.

Budući da SAD predvode u međunarodnoj osudi Rusije, Moskva je intenzivirala protivljenje američkim planovima da instalira radar u Poljskoj i antiraketni sustav u Češkoj, čija bi namjera bila obrana od mogućih napada iz Irana. Rusija gleda na taj projekta kao na prijetnju svojoj sigurnosti.

Dan nakon američkih predjedničkih izbora, Medvedev je objavio planove raspoređivanja raketa u blizini granica s NATO-om kako bi neutralizirala instalaciju raketnog štita. No, u Washingtonu je kazao da Rusija neće prva zaoštriti situaciju. "Nećemo učiniti ništa sve dok Amerika ne napravi prvi korak", rekao je Medvedev.

Ruski predsjednik planira se sastati s Barackom Obamom nakon što preuzme dužnost u siječnju.

Vezane vijesti

Rusija i NATO o proturaketnom štitu i Afganistanu

Rusija i NATO o proturaketnom štitu i Afganistanu

Moskva i NATO nisu se dogovorili u četvrtak oko suradnje na području proturaketnog štita, koji Rusija smatra prijetnjom svojoj sigurnosti, ali su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika