17.11.2008. / 09:30

Autor: Petra Horvat

Hrvatska

Umirovljenici zbog božićnica napuštaju koaliciju

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja najavio je svoj izlazak iz vladajuće koalicije i istaknuo da se Vlada odriče umirovljenika koji su je i doveli na vlast

Najava premijera Ive Sanadera o planu štednje, odnosno zamrzavanju plaća u državnom i javnom sektoru, izazvala je protivljenje svih vodećih sindikalnih središnjica (SSSH, HUS i NHS), kao i HDZ-ovog koalicijskog partnera HSU-a.

Prema informacijama koje je visoki vladin dužnosnik potvrdio Jutarnjem listu, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) usprotivit će se vladinom prijedlogu državnog proračuna ukoliko u njemu neće biti novca za isplatu božićnica za umirovljenike, što je jedna od ključnih stavki koalicijskog sporazuma HSU i HDZ-a.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kazao je da je stav njegove stranke nepromijenjen: ako ne bude bižićnice za umirovljenike, HSU više neće podržavati Vladu. Hrelja je najavio svoj izlazak iz vladajuće koalicije i istaknuo da se Vlada odriče umirovljenika koji su je i doveli na vlast.

"Mogu razumijeti da smo za Vladu težak koalicijski partner s obzirom na jednu ruku koju imamo u Saboru, iako Vlada ima i težih partnera od nas, ali isplata božićnice za umirovljenike je dio koalicijskog sporazuma između HDZ-a i HSU-a", izjavio je Hrelja, koji smatra da se božićnica umirovljenicima treba isplatiti iz imovine Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Hrelja se nada da će odgovor na pitanje božićnice za umirovljenike saznati već u srijedu, kada to pitanje tijekom aktualnog saborskog prijepodneva planira postaviti premijeru Sanaderu.

U Vladi priznaju da će teško postići dogovor s umirovljenicima i sindikatima, no premijer je spreman odreći se koalicijskog partnera kako bi ostvario plan proračunske štednje.

Pitanje je kako će na plan štednje reagirati Sanaderov ključni partner HSS. Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić u subotu je poručio da se proračun za njegov resor ne smije smanjivati. Rekao je i kako vjeruje da će poljoprivredi biti osiguran novac koji je i predviđen. "HSS je bio jasan po pitanju proračuna, no s druge strane, svjesni smo situacije. Vjerujem da će se ispuniti ono što je predviđeno koalicijskim sporazumom ", rekao je Pankretić.

Vlada poručuje da će imati velike probleme ako sindikati ne pristanu na zamrzavanje plaća. Vlada je, navodno, spremna postići dogovor o novom sporazumu sa sindikatima, prema kojemu bi plaće od 2009. opet rasle.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika