18.11.2008. / 08:47

Autor: Nacionalova redakcija

Novi slovenski ministar

Maratonac vodi vanjske poslove

Iako je prošlo već desetak dana otkako je Borut Pahor najavio da će novi ministar vanjskih poslova postati Samuel Žbogar, čak ni najbolji poznavaoci političkih odnosa u Ljubljani nisu sigurni kakva će biti buduća politika slovenske diplomacije. Žbogar je nesumnjivo vrlo iskusan diplomat, ali, s druge strane, politički malo profiliran, i bez iole značajnijeg utjecaja u slovenskoj politici. Po svemu sudeći, pogrešna je informacije kako je riječ o ”Rupelovu čovjeku“: iako je tijesno surađivao sa svojim prethodnikom, ipak je kudikamo bliži predsjedniku Danilu Türku, s kojim je potkraj 90-ih radio u New Yorku.

Kako god bilo, ovoga će se tjedna napokon otkriti stajališta novoga šefa slovenske diplomacije o bitnim pitanjima, pa i o odnosima s Hrvatskom. Za nekoliko dana Žbogar će se pojaviti pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku, a to će ujedno biti i predstavljanje njegovih stajališta. Jedan od vodećih novinara u Sloveniji smatra da se vanjska politika neće bitno mijenjati, ali postoje naznake koje upućuju na zatopljavanje odnosa:

”Kad je riječ o odnosima Hrvatske i Slovenije, sigurno je bolje imti Pahora nego Janšu, i Žbogara umjesto Rupela. Dok je Janša vodio tvrdu politiku, Pahor je eksplicitno rekao da Slovenija neće kočiti ulazak Hrvatske u EU, a u alternativnom vladinu programu njegovih socijalnih demokrata piše da je za rješavanje pograničnih sporova moguće angažirati i treću stranu. Žbogar nije popustljiv, ali ga je bolje imati kao pregovarača nego Dimitrija Rupela“, smatra slovenski novinar.

Žbogar je rođen 5. ožujka 1962. u Postojni, a, kao i Pahor, pohađao je gimnaziju u Novoj Gorici. Diplomirao je međunarodne odnose na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani. Karijeru je počeo u nekadašnjem republičkom sekretarijatu za međunarodne odnose, a kao diplomat obavljao je različite dužnosti nakon osamostaljenja Slovenije. Godine 2004. imenovan je veleposlanikom u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je ostao četiri godine. U diplomatskim krugovima u Washingtonu bio je poznat kao najbolji trkač maratona među veleposlanicima, a novac prikupljen na utrkama donirao je udrugama žrtava mina u Bosni i Hercegovini.

Žbogarov dolazak oprezno je pozdravljen i u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova. ”On će zastupati slovenske nacionalne interese, ali prihvaća i tuđe argumente, što nije bio slučaj s Rupelom.

Dio naših diplomatskih predstavnika često se družio s njim dok je bio veleposlanik u Washingtonu. Prema njihovim riječima, Samuel Žbogar čvrst je pregovarač, ali i osoba koja mrzi balkansko ponašanje i držanje fige u džepu. S obzirom na podatke kojima raspolažemo, mislim da možemo biti umjereni optimisti“, procjena je jednoga od vodećih hrvatskih diplomata.

Pritom ipak ne treba zanemariti Žbogarovu izjavu Delu, u kojoj je zaključio: ”Slovenija treba štititi svoje interese. To je činila prošla vlada, a ova će nastaviti.“

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika