18.11.2008. / 08:42

Autor: Tena Džodan

Zdravstvo

Milinović podnosi ostavku ako reforma propadne

Reforma uvodi neke novine pa tako obavezni doprinos koji sada iznosi 15 posto od plaće po novome bi trebali plaćati svi, i to u iznosu od 4,5 do 8 posto (osim onih s mirovinom manjom od 2600 kn, djece i trudnica). Participacije bi po novome plaćali svi građani bez dopunskog osiguranja. Dobrovoljna polica dopunskog osiguranja stajala bi do najviše 130 kn

Dijana Čuljak Šelebaj ugostila je jučer u Otvorenom glavnu odgovornu osobu za zdrastvenu reformu, ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića. Kao njegove oponente pozvala je dr. Rajka Ostojića, člana SDP-a i bivšeg pomoćnika ministra zdravstva koji je oštro napao reformu, Spomenku Abveršek, predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva, Silvana Hrelju, predsjednika HSU-a i dr.Andru Vlahušića,bivšeg ministra zdravstva i ravnatelja bolnice u Dubrovniku.

Ministar Milinović objasnio je kako reforma uvodi neke novine pa tako obavezni doprinos koji sada iznosi 15 posto od plaće po novome bi trebali plaćati svi, i to u iznosu od 4,5 do 8 posto (osim onih s mirovinom manjom od 2600 kn, djece i trudnica). Participacija za posjet liječniku i recept iznosili bi 15 kn, a boravak u bolnici 20 posto od bolničkih troškova. Participacije bi po novome plaćali svi građani bez dopunskog osiguranja. Dobrovoljna polica dopunskog osiguranja stajala bi do najviše 130 kn,znači 50 do 80 kn više mjesečno nego prije.

Gospodin Ostojić komentirao je prijedlog reforme zdravstva kao demagogiju i podsjetio da je hrvatski sustav zdravstva proglašen kao treći najgori u Europi. Smatra da se građane de facto prisiljava na 'dobrovoljno' dopunsko osiguranje jer nemaju drugog izbora. Upozorio je aktualnog ministra da ponavlja pogreške svojih prethodnika i da ne bi trebao učiti na starim pogreškama kao što je bilo naplaćivanje administrativne pristojbe tj. 'poreza na bolest'.

Ministar Milinović želi gledati naprijed i njega ne zanima tko ja za što kriv ali je ipak iznio podatke da je SDP, dok je bio na vlasti, smanjio plaće svim zdravstvenim djelatnicima, a naglasio da njegova reforma neće snižavati plaće. Primjerice, plaća liječnika specijaliste prije je iznosila 4 700 kn ,a sada iznosi 9,700 kuna.

Cilj reforme je, govori Milinović, taj da država stimulira građane da uplate dopunsko zdravstveno i tako preuzmu rizik za vlastito zdravlje.

Samostalni sindikat zdravstva na čelu sa predsjednicom Spomenkom Abveršek ne podupire reformu u cijelosti i inzistiraju na tome da se strogo regulira pravo na zdravlje koje je zajamčeno ustavom. "Ovo je nametnuta obveza”, prokomentirala je dodajući kako novac za zdravstvo ne bi trebao odlaziti u fond za porodiljne i branitelje jer ondje ne pripada.

Dr.Vlahušić naveoje kako smatra da je jedan od glavnih problema zdravstva nedostatak liječnika i prijava na specijalizacije dok je gosp. Hrelja zaključio da je to nedostatak novca u sustavu zdravstva.

“Svrha ovog prijedloga reforme su ovakve reakcije kakve su i izbile u javnosti s ciljem da se sada okupe glave koje će izraditi prijedlog zakona pa ćemo vidjeti kako dalje”, rekao je ministar i dodao: "Ne uspije li reforma odstupit ću s mjesta ministra zdravstva i socijalne skrbi”.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika