18.11.2008. / 12:25

Autor: Hrvoje Šimičević

'Haag je nadležan'

Međunarodni sud pravde sudit će Srbiji za genocid u Hrvatskoj

Potvrda suda u Haagu o nadležnosti nad ovim slučajem, ne znači nužno da će se ista potvrditi. Naime, u slučaju tužbe BiH, ICJ se također proglasio nadležnim za tužbu protiv Srbije, da bi se prošle godine ta ista tužba za genocid na kraju odbacila, iako je u samoj BiH postojala presuda za genocid

Međunarodni sud pravde (ICJ) u utorak je u Haagu odbacio sve prigovore Srbije i proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida koju je Hrvatska podnijela prije devet godina, prenosi Hina. "Uvjeti za sudsku nadležnost postoje i odbija se prvi prigovor Srbije", rekla je predsjednica Suda Rosalyn Higgins. Čitanje obrazloženja odluke trajalo je dva sata, a na kraju je deset sudaca podržala odredbu dok je sedam bilo protiv. Srbija je uložila prigovore po tri osnove: Smatraju da sud u Haagu nema nadležnosti za suđenje Srbiji, pošto 'SRJ nije bila članica Konvencije o genocidu do 2001'.

Također, Srbija smatra da tužba Hrvatske ne može biti dopuštena, iz razloga što se radi o opisanim zločinima koji su se dogodili prije nego što je SRJ postojala, odnosno prije  27. travnja 1992. Kao treći ptigovor, Srbija smatra da su zahtjevi iz hrvatske tužbe neosnovani jer su izlazili iz okvira onoga što propisuje Konvencija o genocidu poput zahtjeva za infomacijama o nestalim osobama ili povratkom kulturnog blaga. Prema mišljenju suda, odluke koje je donosio Beograd od 1992. godine, imali su značenje prihvaćanja obveza proizašlih iz međunarodnih ugovora čija je članica i potpisnica bila bivša zajednička država - SFRJ.

Ova je teza bila argument za prvu primjedbu Srbije, dok su sljedeća dva također odbačena jer sud u Haagu smatra da oni ni nisu mogli biti predmetom preliminarnih prigovora Beograda. Prema predviđanjima, postupak bi trebao trajati do tri godine, prije nego što se donese konačna odluka o sudjelovanju Srbije u genocidu u Hrvatskoj, ili pak presuda suprostavljena tomu.

No, potvrda suda u Haagu o nadležnosti nad ovim slučajem, ne znači nužno da će se ista potvrditi. Naime, u slučaju tužbe BiH, ICJ se također proglasio nadležnim za tužbu protiv Srbije, da bi se prošle godine ta ista tužba za genocid na kraju odbacila, iako je u samoj BiH postojala presuda za genocid. U Hrvatskoj do sada ne postoji presuda za genocid protiv Srbije. 

Šimonović: Ovo je izniman uspjeh, sada slijedi veliki posao
"Ova je presuda veliki hrvatski pravni uspjeh ... ali ovo je tek prva runda", poručio je nakon donošenja odluke suda u Haagu ministar pravosuđa Ivan Šimonović iz Palače mira. "U ovoj fazi postupka dobili smo sve što smo mogli ali sada ostaje odlučivanje o sadržaju", kazao je Šimonović. Dodao je da je posebno pozitivna činjenica da je Sud odbacio sve prigovore Srbije. "U dokazivanju sadržaja tužbe morat ćemo dokazivati i zašto mislimo da je Beograd odgovoran za događaje prije 27. travnja". kazo je Šimonović, dodavši da će, o eventualnom dogovaranju oko izvansudske nagodbe, odlučivati Vlada, 'a ne pravni zastupnici'. "Međutim, Hrvatskoj bi bilo vrlo značajno da ustraje na ispunjenju zahtjeva iz tužbe poput utvrđivanja sudbine nestalih, kažnjavanja počinitelja djela i povratka kulturnih dobara'", kazao je Šimonović, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika