19.11.2008. / 08:49

Autor: Petra Horvat

Protutužba

Srbija će ICJ-u tužiti Hrvatsku za genocid počinjen u Oluji i NDH

'Hrvatska strana poziva da se utvrdi istina. Slažemo se, neka se ova stvar stavi na sud povijesti i sud pravde. Hrvatska strana sada ima priliku da odgovori na tužbu Srbije za ratne zločine i etničko čišćenje počinjeno na njenom teritoriju 1995. godine', rekao je srbijanski šef diplomacije

Reagiravši na odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji se jučer proglasio nadležnim za tužbu koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije pod optužbom za genocid, srpska se strana odlučila braniti protutužbom.

Kako je srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić poručio gostujući u dnevniku državne Radio televizije Srbije, Srbija će Hrvatsku tužiti zbog zločina u Oluji jer je ocijenila kako Hrvatska nije primila ruku pomirenja.

"Hrvatska nije na adekvatan način reagirala na ruku pomirenja i na naše napore da ostavimo prošlost iza sebe, te se okrenemo europskoj budućnosti", ocijenio je Jeremić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova je napomenuo, komentirajući odluku ICJ-a, da se Hrvatska odbija suočiti s činjenicom da je iz Hrvatske tijekom Oluje protjerano 25 000 Srba, te da će to morati učiniti pred sudom. "Hrvatska strana poziva da se utvrdi istina. Slažemo se, neka se ova stvar stavi na sud povijesti i sud pravde. Hrvatska strana sada ima priliku da odgovori na tužbu Srbije za ratne zločine i etničko čišćenje počinjeno na njenom teritoriju 1995. godine", kazao je Jeremić.

Smatra kako se obje strane trebaju radi europske budućnosti okrenuti pomirenju, a na pitanje znači li tužba koju je najavio zaoštravanje odnosa s Hrvatskom rekao je da želi najbolje odnose sa susjedima, te da je ova tužba možda najbolji način pomirenja.

Kako je najavio, u tužbi će Srbija slučaj predstaviti tako da budu sagledani svi aspekti događaja iz 20. stoljeća, uključujući i događaje iz Drugog svjetskog rata i NDH. "Nužno je okrenuti se povijesti kako bi se utvrdila istina", rekao je.

Međutim, Konvencija za sprječavanje zločina genocida usvojena je 1947. i ne može se primjenjivati za ranije zločine, pa ne postoji pravni način za pokretanje postupka za zločine iz Drugog svjetskog rat.

Vesna Pusić sinoć je izjavila kako smatra da je najava srpske protutužbe tek taktičan potez i pokušaj da se cijela tema genocida razvodni, relativizira i dovede do apsurda. Poručila je i da je bitno da se pitanje genocida konačno prebacilo iz političke arene u onu pravnu, no upozorila je na to da će Hrvatska morati priznati odluku suda, ma kakva ona bila. "Samom tužbom smo kazali kako smo spremni na sve ishode", rekla je.

Zvonimir Šeparović je istaknuo da je Srbija provodila genocidnu politiku, te da za to postoje dokazi. Ustvrdio je i da Hrvatska nije provodila genocid,  te da je u vrijem Oluje Tuđman pozvao sve građane na knnskom području da ostanu. "Stoga srpska protutužba jednostavno nije opravdana", zaključio je. Naposljetku je kazao kako će Hrvati i Srbi i ubuduće živjeti kao susjedi na istom prostoru, neovisno o presudi haškog pravosuđa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika