19.11.2008. / 09:43

Autor: Petra Horvat

SAD

Hrvat novi senator Aljaske

Mark Begich (46), aljaški senator hrvatskog podrijetla, pobijedio je republikanca s najdužim stažem u američkom Senatu

Mark Begich, potomak Ivana ili Johna Begicha koji je 1911. godine došao u SAD, pobijedio je u utrci za senatora Aljaske pri američkom Senatu. Aktualni gradonačelnik Anchoragea Mark Begich svog je protukandidata, najstarijeg republikanskog senatora, Teda Stevensa pobijedio s prednošću 3.724 glasova.

Ted Stevens je republikanac s najdužim stažem u američkom Senatu, dok je Begichi član demokratske stranke. Stevens je i peti osuđeni senator u povijesti SAD-a. Američki su mediji Begichu zamjerali što u svojoj predizbornoj kampanji nije koristio oglase ili govore da osudi svog protivnika kojeg je američko pravosuđe 27. listopada osudilo zbog korupcije.

'Čast mi je služiti Aljaski u Senatu SAD-a. Dolaženje do ove točke bilo je nevjerojatno putovanje, i zahvalan sam na podršci i predanosti građana koji su nas doveli do ovog dana. Jedva čekam početak rada na borbi za aljaške obitelji', reko je Begich, jedini senator bez sveučilišne diplome, tijekom govora održanog nakon trijumfa u utrci za senatorsko mjesto.

Novoizabrani senator hrvatskog podrijetla sin je Nicka Begicha koji je bio zadnji demokratski zastupnik Aljaske u Senatu. Nick Begich je nestao 1972. godine u jednoj zrakoplovnoj nesreći. Begichev djed Ivan (John) migrirao je iz Hrvatske u SAD 1911. godine.

Vezane vijesti

Senat i Kongres odgodili odlučivanje o antipiratskom zakonu

Senat i Kongres odgodili odlučivanje o antipiratskom zakonu

Nakon što je hakerska grupa Anonymous napala nekoliko američkih web stranica pravosudnih organa, a Google pokrenuo peticiju protiv predloženih SOPA i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika