19.11.2008. / 10:43

Autor: Katarina Zorić

Financijska kriza u Agrokoru

Todoriću nitko ne želi financirati projekte u Makedoniji?

U Agrokoru tvrde da nemaju problema s financiranjem te da Agrokor ima mogućnost slobodnog limita kod banaka za financiranje tekućih projekata. "Problema za financiranje tekućih investicija nema i sredstva nisu upitna", kažu u Agrokoru. Navode da se projektna dokumentacija za izgradnja dviju otkupnih stanica u Makedoniji trenutno nalazi u fazi izrade, kao i dobivanje potrebnih dozvola

Koncern Agrokor ne može pronaći banku koja će mu financirati  projekte u Makedoniji, piše Business.hr.  Riječ je o izgradnji dviju otkupnih stanica za povrće i voće vrijednih oko 40 milijuna eura. Vlasnik Agrokora Ivica Todorić te je projekte vrlo značajno najavio još polovinom prošle godine u društvu najviših makedonskih dužnosika. Poručio je tada da će u Makedoniju investirati čak 200 milijuna eura.

Kako navodi portal Business.hr, nedavno se jedan član Uprave Agrokora sugovornicima požalio da im nitko ne želi financirati projekte u Makedoniji. Međutim, u Agrokoru tvrde da nemaju problema s financiranjem te da Agrokor ima mogućnost slobodnog limita kod banaka za financiranje tekućih projekata. "Problema za financiranje tekućih investicija nema i sredstva nisu upitna", kažu u Agrokoru. Navode da se projektna dokumentacija za izgradnja dviju otkupnih stanica u Makedoniji trenutno nalazi u fazi izrade, kao i dobivanje potrebnih dozvola.

Međutim, poteškoća čini se ipak ima jer je za projekt u Strumici još u svibnju bilo predviđeno polaganje kamena temeljca, a to se još nije dogodilo. Otvaranje strumičke otkupne stanice bilo je u planu još prije ljeta 2009. godine, ali je u ovoj situaciji nerealno očekivati da će se to dogoditi.

Agrokor je u Makedoniji pregovarao i o kupnji trgovačkog lanca Tinex, ali zasad se pregovori s njegovim vlasnikom nisu pokazali uspješnima. Ulazak Agrokora na makedonsko tržište podignuo je veliku pompu pa je vlasnik Tinexa nerealno podigao cijenu za svojih tridesetak objekata u nekoliko većih makedonskih gradova. U Agrokoru tvrde da su i dalje u kontaktima oko mogućih akvizicija u maloprodaji u Makeodniji.

Budući da je Agrokor uspješno razvio kompanije poput Frikoma te trgovački lanac Ideu, a izgradio je i dobar imidž kao poslodavac, o njemu se stvorila pozitivna klima i u Makedoniji. No, kako sada stvari stoje, Makedonci će na Todorića pričekati još neko vrijeme.

Umjesto PBZ-a, centar u Dugopolju financira ImmorentIako je Privredna banka Zagreb trebala financirati izgradnju Konzumova distributivnologističkog centra u Dugopolju vrijednog 72 milijuna eura, Ivica Todorić financiranje tog velikog projekta na kraju je riješio sklapanjem ugovora s Immorentom, leasing kućom Erste banke, neslužbeno doznaje Business.hr. Ni u Agrokora, a ni u PBZ-u nisu željeli potvrditi tu informaciju. Iz PBZ-a  je samo šturo poručeno da „kao svog dugogodišnjeg i jednog od najvećih klijenata, PBZ podržava razvojne planove Agrokora sukladno njegovim zahtjevima, kao i planiranim aktivnostima, tako da u tom dijelu nema nikakvih promjena, dapače, ta se suradnja svakodnevno unapređuje kroz nove poslovne segmente i aktivnosti“. Centar u Dugopolju dobio je građevinsku dozvolu, a radovi su započeli 3. studenog.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika