19.11.2008. / 11:00

Autor: Petra Horvat

Najava budućeg ministra

Slovenija ne odustaje od vinjeta

Nova slovenska vlada neće ukinuti vinjete unatoč pritiscima Europske komisije

Kako je najavio budući slovenski ministar prometa Patrick Vlačić nova slovenska vlada neće ukinuti plaćanje cestarine preko vinjeta. Iako su se po pitanju vinjeta pobunile i zemlje članice Europske unije, uz argument da su polugodišnje vinjete diskriminirajuće prema njihovim građanima, Slovenija od njih ne odustaje.

Vlačić, član Socijalnih demokrata mandatara Boruta Pahora, rekao je i da su vinjete izazavale teškoće u financiranju cestogradnje. Naime, Europska unija zahtjeva od Slovenije uvođenje kraćih vinjeta za tranzitne putnike, te je blokirala sredstva za gradnju dviju dionica autocesta kako bi slovensku vladu prisilila da pristane na te uvjete.

"Sadašnja niska cijena godišnjih vinjeta s jedne je strane dobra jer se sada više vozača koristi autocestama, što poboljšava protočnost prometa, ali prihodi od cestarina su smanjeni, pa za servisiranje dugova uzetih za ceste sada na godišnjoj razini nedostaje 30 do 40 milijuna eura", rekao je Vlačić.

Budući ministar prometa rekao je i da će zbog spomenute blokade koja Sloveniju pritišće iz EU-a slovenska vlast morati promijeniti sadašnji sustav ili računati na manja sredstva za cestogradnju.

Ranije je osudio obećanje prošle vlade o uvođenju satelitskog evidentiranja prijeđene kilometraže i plaćanjem prema prijeđenim kilometrima do 2010. godine, za koje tvrdi da je nerealno.

Također, založio se za to da Slovenija postane, kako je rekao, logistička platforma za srednju i jugoistočnu Europu.
Ocijenio je da bi Slovenija u prometnu infrastrukturu u iduće godine trebala uložiti 2 milijarde eura, pri čemu računa na vlastita sredstva i sredstva iz europskih fondova.

U okviru investicija u prometnu infrastrukturu, velik dio sredstava bio bi iskorišten za modernizaciju željeznice. Vlačićevu kandidaturu za funkciju ministra prometa podržalo je 11 članova odbora za promet, a šest je bilo protiv.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika