19.11.2008. / 19:17

Autor: Hrvoje Šimičević

Premijerovo objašnjenje

Rast plaća se ne zamrzava, nego odgađa na godinu dana

U aktualnom prijepodnevu po prvi put je otvoreno i pitanje odgode gradnje pelješkog mosta. Sanader je kazao kako će gradnju nekih infrastrukturnih projekata, među kojima je i pelješki most, možda morati prolongirati

Odgovarajući danas na pitanja u aktualnom prijepodnevu u Saboru, premijer Ivo Sanader je kazao kako u državnoj upravi plaće neće biti zamrznute, već da je riječ o odgodi njihova rasta. "Ne predlažemo zamrzavanje plaća, nego odgodu njihova rasta za jednu godinu, te da se najesen dogovori povišica plaća od šest posto godišnje za još tri godine", kazao je Sanader. Sanader je istaknuo kako će plaće porasti dva posto na račun naknade za minuli rad od 0,5 posto, božićnica i regresa koji se po zakonu isplaćuju.

"Za proračun će u nadolazećoj godini biti rezervirano 590 milijuna kuna, što će omogućiti povećanje plaća za dva posto. No, to ne znači da će plaće porasti i za onih šest posto predviđenih kolektivnim ugovorom", kazao je Sanader, ističući pritom kako se zapravo ne radi o zamrzavanju, već o odgodi. Prema njegovim riječima, proračun će biti manji za 15 milijardi kuna, a u aktualnom prijepodnevu po prvi put je otvoreno i pitanje odgode gradnje pelješkog mosta. Sanader je kazao kako će gradnju nekih infrastrukturnih projekata, među kojima je i pelješki most, možda morati prolongirati. Premijer je dodao da Vlada neće dopustiti da se financijska kriza prelama preko leđa građana, kojima je najteže.

"U ovom trenutku nitko nema pravo nijekati da kriza dolazi i u Hrvatsku, ali Vlada neće dopustiti da se prelama preko leđa onih kojima je najteže", rekao je Sanader. Plan je da se u sljedećoj godini, unatoč aktualnom stanju, kroz proračun ostvari gospodarski rast od dva do 2,5 posto, poručio je Sanader. "Ako se ne uspijemo dogovoriti sa socijalnim partnerima oko zamrzavanja rasta plaća u 2009., moguće je da idemo u deficit državnog proračuna", istaknuo je Sanader, napominjući da jedan posto deficita vrijedi 2,9 milijardi kuna. Poručio je kako će voditi razgovore s HSU-om vezano uz božićnice za umirovljenike, a najavljena je i mogućnost ukidanja nekih privilegija koje imaju saborski zastupnici i ministri.

Premijer Sanader istaknuo je i kako se nikakve božićnice i božićni darovi za djecu neće ukidati, već da je u nekoliko navrata istaknuo potrebu ukidanja prakse da javna poduzeća jedna drugima daju darove i troše velike novce na reprezentaciju. Prije nekoliko dana, udruge poslodavaca predložile su da se osnuju fondovi koji bi nadzirali gospodarsko stanje, te b ipo potrebi intervenirali. "U slučaju da dođe do propadanja poduzeća, mi svi skupa moramo znati da bez tih tvrtki, poduzetnika i gospodarstva nema ni radnih mjesta, plaća ni prihoda u proračunu. U tom je smjeru išao i prijedlog poslodavaca", kazao je Sanader.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika