20.11.2008. / 08:55

Autor: Petra Horvat

Sjever SAD-a

Senator hrvatskog podrijetla najavio promjene na Aljasci

Pobjeda Marka Begicha zajednici američkih Hrvata osigurala je da po prvi puta imaju svog pripadnika među 100 članova gornjeg doma američkog Kongresa

Mark Begich, novoizabrani senator Aljaske, hrvatskog podrijetla jučer je najavio promjene u politici koje namjerava provesti. Njegov oponent, republikanac s 40-godišnjim senatorskim stažom Ted Stevens (85) priznao je poraz. Demokrat Begich je obečao da će, za razliku od Stevensa, bolje slušati birače te najsjevernije američke savezne države i graditi konsenzus.

Prvi demokratski senator iz Aljaske nakon Mikea Gravela 1981. rekao je da za svog mandata želi postići da neke od poruka koje su birači čuli ostvare učinak na Aljasku. "Pokušati ću demokrate u Kongresu pokušati uvjeriti da bi energetskoj politici SAD-a koristila eksploatacija nafte u zaštićenom prirodnom rezervatu na Aljasci i izgradnja plinovoda do ostatka SAD-a", najavio je Begich.

Također, najavio je da će se baviti i osjetljivim pitanjem posebnih izdvajanja iz saveznog proračuna, tzv. 'earmarksa' od kojih je najpoznatiji projekt 'Mosta za nigdje' upravo na Aljasci. "I dalje očekujem da Aljaska traži i prima savezna sredstva", rekao je.

Nedugo nakon Begicheve konferencije za tisak njegov je oponent priznao poraz. stevens je za Begichem nakon produljenog brojanja glasova pristiglih poštom ili e-mailom, Stevens je zaostajao za Begichem više od 3 700 glasova, dok ih je ostalo 2 500 za prebrojati, pa je bilo jasno tkoje pobjednik. "Obzirom na broj glasova koji su ostali za prebrojati, očito je da su izbori odlučeni i da je gradonačelnik Begich izabran", rekao je Stevens i zahvalio svojim pristašama.

Samo tjedan dana uoči izbora, savezni sud u Washingtonu Stevensa je osudio za korupciju, čime je ušao u povijest i kao peti osuđeni američki senator. Osuđen je u sedam točaka, zbog darova i poklonjenim radovima na adaptaciji njegove kuće, što je sud ocijenio ilegalnim. Čelnici Senata su izrazili spremnost da mu izglasaju oduzimanje mandata u slučaju da dobije izbore. Stevens je stoga izbornim porazom dobio priliku za časniju odstupnicu.

Pobjedniku je čestitala i republikanska potpredsjednička kandidatkinja koja je kazala da se Begichevom pobjedom otvara novo razdoblje za Aljasku. "Veselim se suradnji s Begichem na mnogim pitanjima koja su važna za Aljasku", dodala je.

Vezane vijesti

Senat i Kongres odgodili odlučivanje o antipiratskom zakonu

Senat i Kongres odgodili odlučivanje o antipiratskom zakonu

Nakon što je hakerska grupa Anonymous napala nekoliko američkih web stranica pravosudnih organa, a Google pokrenuo peticiju protiv predloženih SOPA i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika