20.11.2008. / 11:14

Autor: Hrvoje Šimičević

Kritike iz Bruxellesa

EU: Jeremićevi istupi su štetni i nekorektni

Iz Berlina su ocijenili kako Jeremić svojim 'nekorektnim, ali i štetnim izjavama' stvara atmosferu u kojoj su nedovoljni svi potezi Unije, 'te se na taj način za neuspjehe svoje vlade unaprijed pokušava optužiti EU'

Nekoliko članica Europske Unije ocijenilo je u nedavnim internim dokumentima EU-a kako srpski ministar vanjskih poslova koristi 'sve neprihvatljiviju retoriku' u javnim istupima, piše novosadski 'Dnevnik'. Prema pisanju Dnevnika, u spomenutim dokumentima određene zemlje članice izražavaju pojedinačne stavove o aktualnom stanju u Srbiji, te događajima koji su se odigrali u protekloj godini. Predstavnici Njemačke su istaknuli kako Srbija ne može doći do statusa kandidata, kao ni do vizne liberalizacije tijekom sljedeće godine, jer 'je to tehnički neizvedivo'.

Iz Berlina su ocijenili kako Jeremić svojim 'nekorektnim, ali i štetnim izjavama' stvara atmosferu u kojoj su nedovoljni svi potezi Unije, 'te se na taj način za neuspjehe svoje vlade unaprijed pokušava optužiti EU', piše 'Dnevnik'. Sličnu retoriku u dokumentima su upotrijebili predstavnici Velike Britanije, koji smatraju kako su Jeremićevi istupi štetni, 'kako za stabilnost u regiji i ulogu Unije, tako i za samu Srbiju'. Oko ove teme složili su se i Italija, Švedska te Češka, dok su belgijski predstavnici istaknuli kako su Jeremićeve izjave 'zloupotreba EU-a za unutarnjopolitičke potrebe'.

Ovi zaključci proizlaze iz više sastanaka koji su se na temu Srbije vodili nakon objavljivanja godišnjeg izvještaja Europske komisije o napretku Srbije, nakon čega je stvoren konsenzus kako Srbija s obzirom na aktualno stanje za sada ne može dobiti status kandidata. S druge strane, kako piše 'Dnevnik', brojne članice Unije složile su se kako u obzir treba uzeti i niz okolnosti koje su se dogodile u proteklim mjesecima, počevši od proglašenja nezavisnosti Kosova pa do prijevremenih parlamentarnih izbora. 

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika