21.11.2008. / 08:14

Autor: Katarina Zorić

Novi plan za pregovore s EU

Francuska zbog Hrvatske pritišće Sloveniju

Francuzi su nezadovoljni jer nisu uspjeli u tome da tijekom njihova predsjedanja Europksom unijom budu otvorena sva poglavlja pregovora Hrvatske s EU. Ponudili su stoga Slovencima novi plan hitnog deblokiranja hrvatskog pretpristupnog procesa, potvrdio je to visoki francuski izvor u Parizu, ocijenivši da inicijativa ima realnih izgleda za uspjeh

Francuska pokušava pridobiti Sloveniju da odustane od blokade hrvatskog pretpristupnog procesa i priprema plan kojim bi se ubrzali pregovori, tj. sa Slovenijom dogovorila deblokada pregovora.

Francuzi su nezadovoljni jer nisu uspjeli u tome da tijekom njihova predsjedanja Europksom unijom budu otvorena sva poglavlja pregovora Hrvatske s EU. Ponudili su stoga Slovencima novi plan hitnog deblokiranja hrvatskog pretpristupnog procesa, potvrdio je to visoki francuski izvor u Parizu, ocijenivši da inicijativa ima realnih izgleda za uspjeh.

Detalji plana još nisu poznati jer se čeka odgovor Ljubljane. Međutim, do odgovora ne može ni doći prije nego što bude potvrđena nova slovenska vlada. Načelni je plan da Hrvatska u odgovoru na inicijativu francuskog predsjedatelja ponovno izjavi kako ničim u pregovaračkom procesu ne prejudicira granicu. Francuski bi predsjedatelj tu izjavu proslijedio Sloveniji. Ako Slovenija pristane na inicijativu, proces pregovora konačno bi se odvojio od spora oko pitanja granice.

Uspije li francuski plan, na međuvladinoj konferenciji 19. prosinca moglo bi se otvoriti još 10 pregovaračkih poglavlja. Hrvatska je spremna predati pregovaračko stajalište i za Poglavlje pravosuđe pa bi tako tijekom češkog predsjedanja za otvaranje ostalo samo Poglavlje o tržišnom natjecanju. Na istoj konferenciji mogla bi se zatvoriti 4 poglavlja, čime bi se ukupan broj zatvorenih poglavlja popeo na osam.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika